„Fă-l să tacă! Sau veți fi cu toții împușcați!” Meduza: Forțele ruse de ocupație au transformat Melitopol în „cea mai mare închisoare din Europa”

orașul Melitopol Ucraina -  harta
orașul Melitopol Ucraina - harta
10 octombrie 2023, 13:00

Potrivit Vajnîe istorii, răpirile efectuate de forțele ruse de ocupație din Melitopol au devenit frecvente încă din martie 2022. Acesta este momentul în care activiștii ucraineni au lansat linia telefonică „Melitopolieni Răpiți” pentru a aduna informații despre localnicii dispăruți.

O femeie pe nume Natalia, care lucrează la linia telefonică, a declarat, pentru Vajîe istorii, că inițial răpirile făcute de ruși au vizat persoanele care lucrau în instituțiile guvernamentale locale. Până în toamna anului 2022, soldații s-au îndreptat către administratorii școlari și profesorii care au continuat predarea după curriculumul ucrainean. „Apoi au venit fermierii. A fost o perioadă în care au răpit mulți veterani ai Războiului din Donbas (2014–2018). Și mulți oameni de afaceri – i-au răpit pentru răscumpărări”, a explicat Natalia.

Personalul de la linia telefonică „Melitopolieni Răpiți” a documentat 311 răpiri. Mai mult de 100 dintre aceste persoane se află încă în custodia armatei ruse, iar 56 au dispărut complet. Voluntarii bănuiesc că adevărata cifră a răpirilor ar putea fi de trei sau patru ori mai mare.

Peisagistul Maxim Ivanov și prietena sa, Tatiana Beh, au fost răpiți în aprilie 2022, la începutul invaziei.

„Am ieșit din casă, și aveam un [steag ucrainean] pe mașină. În apropiere trecea un vehicul blindat, am luat steagul și l-am fluturat în jur, strigând, ‘Plecați de pe pământul nostru!’. S-au oprit, aproximativ 10 tipi m-au înconjurat, și au aruncat steagul la pământ și au călcat pe el. Au spus: ‘Acum te vom lua să te reeducăm’”, își amintește Maxim Ivanov. El spune că el și Tatiana au fost duși la poliția militară locală, unde li s-au alăturat altor persoane arestate pentru agitație pro-ucraineană sau încălcări ale orei de închidere. Soldații l-au bătut pe Ivanov cu bastoane din cauciuc, forțându-l să strige: „Slavă Rusiei!”. Cuplul a fost eliberat două zile mai târziu, după ce ambii au fost presați să semneze un document în care declarau că nu au nicio plângere cu privire la detenția lor.

Maxim și Tatiana au fost arestați din nou în august, când au fost prinși plasând afișe cu Ziua Independenței Ucrainei. Soldații le-au confiscat pliantele și au verificat telefonul mobil al lui Maxim, găsind mesaje pe care le postase într-un chatbot în care raporta informații despre mișcările trupelor ruse și a echipamentului militar. Mai târziu în aceeași zi, Ivanov a fost bătut la secția de poliție și s-a ales cu mai multe coaste rupte. A doua zi, soldații ruși l-au mutat într-un garaj, sub un pod, unde iarăși l-au agresat brutal.

„Mi-am dat seama că m-ar putea ucide chiar acolo, pe loc. Le-am cerut telefonul meu să-mi pot suna părinții și să le zic adio. Și mi-au spus: Te descurci. O să mori, și nimeni nu va ști. Apoi m-au dus în garaj și m-au lăsat acolo. Mi-am deschis ochii, și sângele curgea pretutindeni. Totul în jurul meu era acoperit de sânge”, a declarat Ivanov, pentru Vajnîe istorii.

După cinci zile, Ivanov și mai mulți alți deținuți au fost duși să se spele. „Era doar un furtun, dar eram bucuroși, pentru că trecuse atât de mult timp de când ne spălaserăm ultima dată. M-am dezbrăcat, iar [gardienii] care ne priveau își șopteau unul altuia și spuneau: „Acesta e gata. Să-l luăm”. Probabil au văzut că spatele și coastele mele erau toate vinete și au decis că am suferit destul”, a povestit Ivanov.

În tot acest timp, Tatiana Beh a fost închisă într-un mic container de transport (mai mic de 2 metri pătrați) parcat pe teritoriul poliției militare. Mai târziu, cuplul a fost transferat la un departament de poliție din oraș, unde oficialii au continuat să-l tortureze pe Ivanov, inclusiv cu șocuri electrice.

Trupele ruse au eliberat-o ulterior pe Tatiana, dar l-au păstrat pe Maxim în captivitate încă o lună, continuând să-l bată în mod regulat. La sfârșitul lunii octombrie 2022, l-au trimis în teritoriul controlat de Ucraina, dar a trebuit să parcurgă cele 25 de mile singur, de la Vasilivka la Kamianske, trecând printr-o „zonă gri” în care continua focul de artilerie:

„M-am gândit să întreb pe cineva de un loc în care să pot petrece noaptea, dar satul era pustiu. Nu era nimeni acolo, și toate casele erau distruse. Am intrat într-o stație de benzină abandonată și am petrecut acolo întreaga noapte. Era sfârșitul lui octombrie și era frig. Am găsit o bucată de fibră de sticlă și mi-am pus-o peste picioare. Focul de artilerie era constant. Lovea în apropiere, și am auzit pământul crăpând sub explozie. M-am gândit că acea stație de benzină va deveni mormântul meu.

Forțele de ocupație ruse au răpit și un tânăr de 23 de ani cu schizofrenie, pe numele său Leonid Popov, a cărui problemă de sănătate se afla în remisie datorită îngrijirii medicale, deși medicii au avertizat-o pe mama sa că stresul ar i-ar putea pune în pericol progresele. Prima dată când trupele de ocupație l-au arestat pe Leonid a fost în mai 2022. L-au ținut într-un centru al poliției militare timp de trei zile. Mama lui Leonid a povestit, pentru Vajnîe istorii, că niște „kadîroviți beți” (soldați ceceni) l-au torturat, legându-l de un peret, și-au bătut joc de el, au aruncat cuțite spre el și l-au supus la șocuri electrice. Ea spune că fiul său nu a înțeles niciodată de ce l-au reținut.

În jurul aceleiași perioade, soldații ruși l-au răpit și pe fratele lui Leonid, Iaroslav, care a spus că a fost forțat să stea într-o celulă de închisoare în care se înghesuiau alți 30 de deținuți. Mai târziu, gardienii au adăugat acolo o „persoană beată sau bolnavă mintal” care nu înceta să țipe, iar bărbaților li s-a spus că vor fi împușcați cu toții dacă nu „îi închid gura”, a povestit Iaroslav mamei sale:

Și apoi această mulțime de deținuți speriați a început să-l lovească pe bărbat. Și când a început să strige, au început pur și simplu să-l strângă de gât, doar pentru a-l opri din strigat. Și bărbatul a murit.

Mama lui Iaroslav spune că l-a întrebat ce a făcut în timp ce se întâmpla asta, iar el i-a spus că s-a întors spre perete și s-a rugat la Dumnezeu pentru prima dată în viața lui.

În aprilie 2023, soldații ruși l-au răpit din nou pe Leonid Popov. Trei luni mai târziu, l-au lăsat la un spital unde a primit tratament pentru emaciere extremă. La o înălțime de aproape 1,96 metri, Leonid cântărea acum sub 40 de kilograme. Tatăl său a primit ulterior permisiunea de a-și aduce fiul acasă, dar trupele l-au luat din nou în aceeași zi. Nu se știe unde se află Leonid Popov în prezent. Vajnîe istorii nu menționează ce s-a întâmplat cu fratele său, Iaroslav.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite