Fața nevăzută a războiului din Ucraina. Atacurile din spațiul virtual provoacă pagube și efecte dramatice

24 martie 2022, 19:57

Rusia atacă pe toate planurile, inclusiv cel cibernetic, declară șeful Serviciului Special de Telecomunicații din Ucraina. Încearcă, astfel, să blocheze și ajutoarele care ar trebui să ajungă la refugiați sau la populația rămasă în Ucraina.

Viktor Zhora, director al Serviciului Special de Telecomunicații din Ucraina: „Atacatorii s-au focusat pe infrastructuri critice, atât de stat cât şi private. Cele mai multe atacuri sunt asupra lanţurilor logistice şi a circuitelor de rezerve alimentare. Ei folosesc colectarea de date, folosesc campanii de phishing, încearcă să ajungă la sistemele contabile sau la datele ori la contactele organizaţiilor umanitare pentru a sufoca circulaţia bunurilor necesare ucrainenilor.”

În urmă cu câteva zile, o companie românească din domeniul securității informatice a anunțat că oferă soluții gratuite de protecție cibernetică pentru instituții, firme și cetățeni din Ucraina. Câteva ore mai târziu, în țara vecină au început să circule viruși cu numele companiei de la noi.

Dacă un sistem informatic e virusat se poate bloca activitatea unei instituții sau ONG și informații importante nu mai pot fi transmise.

„E o campanie împotriva furnizorilor de internet şi sunt utilizate toate armele cibernetice de atac pentru a împiedica comunicaţiile. Scopul este acela de a bloca oficialii ucraineni, cetăţenii, forţele armate ucrainene de a comunica şi de a avea acces la informaţii.”

Într-un astfel de context apare și un contraatac al hackerilor din lumea întreagă, explică specialiștii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite