Extrădarea omului de afaceri Puiu Popoviciu în România, respinsă definitiv de Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat apelul înaintat Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii împotriva extrădării sale către România, relatează vineri mass-media britanice, citate de Agerpres.

11 Iunie 2021, 22:54 (actualizat 11 Iunie 2021, 22:59) Știrile TVR |
Omul de afaceri Gabriel 'Puiu' Popoviciu / FOTO: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO, http://foto.agerpres.ro

Decizia este definitivă şi instanţa britanică motivează că Popoviciu nu a avut parte de un proces corect în România şi descrie cazul ca fiind unul ''extraordinar''.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit în România, pe 2 august 2017, o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", în care a fost acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

După pronunţarea sentinţei, el a fost identificat în Marea Britanie, unde o instanţă a dispus predarea lui la data de 12 iulie 2019. Dar Popoviciu a formulat apel, pe care acum l-a câştigat.

Potrivit motivării Înaltei Curţi de Justiţie a Marii Britanii, Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial şi a ''suferit o negare completă'' a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Prin urmare, instanţa de la Londra consideră că executarea unei pedepse cu închisoarea în urma unei condamnări abuzive ar fi ''arbitrară'' şi în consecinţă extrădarea sa ar reprezenta o ''negare flagrantă'' a dreptului său la libertate, protejat de articolul 5 al aceleiaşi convenţii europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI