Expoziţie Nicolae Bălcescu, deschisă la BNR. Evenimentul deschide seria dedicată personalităţilor apărute pe bancnotele româneşti.

Revoluţionar, scriitor şi istoric, Nicolae Bălcescu face obiectul unei expoziţii inedite la Muzeul Băncii Naţionale a României. Sunt expuse obiecte care refac traseul vieţii şi operei marelui revoluţionar paşoptist. Capodopera sa "Românii supt Mihai Voievod Viteazul" este cea prin care a impus mitul naţional a lui Mihai Viteazul, primul unificator al românilor.

07 Decembrie 2019, 15:05 Știrile TVR |
Expoziție Nicolae Bălcescu, la BNR
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Trei bancnote au avut gravate efigia pașoptistului: prima în 1949, cu valoarea nominală de 1.000 de lei, iar după denominare, cea de 100 de lei, în două emisiuni.

După Revoluţie, Nicolae Bălcescu a dispărut de pe bancnote, tocmai pentru că a fost prima personalitate al cărui chip a fost bătut, în monedă, după 1948 și chiar promovat ca un precursor al comunismului.

Născut acum două secole, într-o familie de boieri, Bălcescu nu a avut, în realitate, nimic de-a face cu comunismul.

Şcolit la Paris, unde a participat la Revoluţia franceză paşoptistă, s-a întors la București și a declanșat una similară pe 11 iunie, devenind ministru de Externe și secretar de stat al guvernului provizoriu instaurat de revoluționari.

A fost de partea liberalilor şi a militat pentru votul universal, dezrobire şi împroprietărirea țăranilor, chiar dacă el nu a fost sărac.

În expoziţie, putem vedea casa de bani în care îşi căra valorile.

La BNR este expusă și proclamaţia de la Islas, locul ales de Nicolae Bălcescu pentru declanşarea revoluţiei. Actul e văzut ca un prim model de Constituție modernă.

Bălcescu deschide seria de expoziţii pe care BNR o va dedică personalităţilor apărute pe bancnotele româneşti.

 

 

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI