Expoziţie arheologică la Focşani

Descoperirile arheologice din situl vrâncean de la Bârsești sunt aduse pentru prima oară în fața publicului. Săpăturile de la Bârsești au început în anii 50 ai secolului trecut și au fost reluate după 2014. Expoziția poate fi vizitată până pe 20 ianuarie anul viitor.

16 Decembrie 2021, 08:47 (actualizat 16 Decembrie 2021, 08:50) Știrile TVR |

Expoziția este deschisă la Muzeul "Trepte de istorie" din Piața Unirii din Focșani şi aduce pentru prima dată în atenția publicului rezultatele cercetărilor arheologice, mai vechi sau mai noi, din cunoscutul sit de pe platoul „Dumbrava", situat în comuna Bârsești.

Vizitatorii pot afla lucruri extrem de interesante despre cei care trăiau acolo în urmă cu peste 2000 de ani. Zona Bârsești a fost explorată zeci de ani, dar abia săpăturile din ultima vreme au condus la descoperirea în premieră a unei necropole tumulare mai vechi, din perioada mijlocie a epocii bronzului, atribuită culturii Monteoru.

Săpăturile de la Bârsești au început în anii 50 ai secolului trecut și au fost reluate după 2014. Materialele arheologice descoperite au fost restaurate, studiate, iar acum sunt expuse. Toate au oferit o imagine de ansamblu unică despre locuitorii zonei, iar cercetătorii au putut stabili inclusiv regimul alimentar al oamenilor de atunci.

Cercetările vor continua: cu ajutorul noilor tehnologii vor fi făcute analize care să arate dacă osemintele descoperite aparțin populației locale. Expoziția poate fi vizitată până pe 20 ianuarie anul viitor.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI