Expoziţia “De ce ne rabdă Pământul?” poate fi vizitată de joi, la Muzeul Antipa

Expoziţia “De ce ne rabdă Pământul?” poate fi vizitată de joi la Muzeul Antipa
Expoziţia “De ce ne rabdă Pământul?” poate fi vizitată de joi la Muzeul Antipa
6 august 2020, 15:41

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, expoziţia recuperează, în mod inedit, concepte şi viziuni originale dezvoltate de cei trei, a căror intuiţie în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă îi plasează (chiar şi) astăzi în avangardă.

Vizitatorii vor putea explora, cu sprijinul dioramelor artistice dedicate celor trei personalităţi, modul în care cultura tradiţională informează şi clădeşte noţiuni devenite astăzi indispensabile pentru dezvoltarea pe termen lung, într-un mod sustenabil.

„Dioramele şi lucrarea ‘Culegătorul’, amplasată pe peluza de la intrarea în muzeu, propun un argument multidisciplinar în susţinerea afirmaţiei ‘dezvoltarea unei lumi durabile este un act cultural’. Opera de o viaţă a celor trei a generat, în ultima sută de ani, valoroase puncte de plecare pentru noi priorităţi ale lumii actuale, de la economia ecologică sau economia circulară la preocuparea pentru epuizarea resurselor. Trecerea la un trai în armonie cu Planeta presupune înţelegerea şi asumarea principiilor dezvoltării unei societăţi durabile, iar schimbarea comportamentelor este facilitată de cultură”, precizează sursa citată.

Demersul doreşte evidenţierea primordialităţii gândirii româneşti în stabilirea unor idei vizionare pentru fundamentarea unei economii în armonie cu Pământul.

„Altfel spus, conceptele despre dezvoltarea durabilă nu sunt doar ‘de import’, ci contribuţia României poate fi demonstrată, iar această expoziţie este unul dintre argumente. Prin revizitarea operei acestor precursori excepţionali şi angrenarea, în spaţiul public, a unei conversaţii pe teme lansate de ei, putem redescoperi valoarea culturii tradiţionale ţărăneşti dintr-o perspectivă contemporană şi inovativă„, se arată în comunicat.

Realizată de Teodor Frolu şi Dan Vezentan, expoziţia a beneficiat de calitatea de invitat special la BOZAR, centrul cultural din Bruxelles, în 2019, la colocviul internaţional Culture4Future, organizat de Comisia Europeană, sub titlul „Building on a Sustainable World”.

Aflată în Sala Multimedia de la parterul muzeului, expoziţia poate fi vizitată până pe 30 septembrie, de marţi până duminică, între orele 10,00 – 20,00 (ultimul vizitator va intra la ora 19,00).

Expoziţia este organizată de DC Communication, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi cu Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, ca parte din proiectul cultural pluridisciplinar „Este dezvoltarea unei lumi durabile un act cultural? Antipa, Brâncuşi, Georgescu-Roegen”, co-finanţat de AFCN.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite