Expoziție-eveniment în memoria poetei franceze de origine română, Anna-Elisabeth de Noailles Brancovan ( Ana Elisabeta Brâncoveanu) la Evian-les-Bains, Franța

Intitulată "Gustare în paradis. Anna de Noailles pe malul lacului Léman", expoziția reuneşte manuscrise, corespondență, documente originale, opere în ediții rare, portrete şi pasteluri, obiecte personale şi fotografii. Exponatele sunt donate sau împrumutate de la descendenți sau de la diverse instituții franceze şi permit vizitatorilor să descopere viața poetei.

16 Aprilie 2019, 10:18 (actualizat 16 Aprilie 2019, 10:25) | Teodora Popa |
Ana-Elisabeta Brâncoveanu s-a născut în 1876 la Paris în familia boierească Brâncoveanu
Ana-Elisabeta Brâncoveanu s-a născut în 1876 la Paris în familia boierească Brâncoveanu
Ana-Elisabeta Brâncoveanu s-a născut în 1876 la Paris în familia boierească Brâncoveanu

Ana-Elisabeta Brâncoveanu s-a născut în 1876 la Paris în familia boierească Brâncoveanu. Mama sa era de origine greacă şi bulgară, iar tatăl său a fost Grigore Brâncoveanu. S-a căsătorit în 1897 cu contele Mathieu Ferdinand Pascal de Noailles şi au avut un singur copil. Debutul său literar s-a petrecut în 1899, iar în 1901 volumul "Le Coeur innombrable" a avut un mare succes, ceea ce a dus la primirea ei în Academia Regală de Limbă şi Literatură Franceză a Belgiei şi în Academia Franceză, care i-a acordat Marele Premiu pentru literatură. Anna de Noailles a fost prima femeie comandor al Legiunii de Onoare, iar în 1925 a devenit prima femeie primită în Academia Română, ca membru de onoare, la insistențele lui Nicolae Iorga.

Opera sa cuprinde 3 romane, o autobiografie, multe poeme (printre care "L'Ombre des jours", "Les vivants et les morts", "Poème de l'amour", "Poème d'enfance"), diverse discursuri. Temele majore abordate în poeziile sale sunt dragostea, natura şi moartea. Poeta s-a aplecat şi asupra picturii, 30 dintre pastelurile sale fiind prezentate la expoziția de la Evian.

Anna de Noailles a încetat din viață în anul 1933. Mai multe instituții de învățământ poartă numele său, printre care şi Liceul Francez din Bucureşti.

Expoziția dedicată poetei Anna de Noailles poate fi vizitată până în luna noiembrie a acestui an şi "marchează Preşedinția României la Consiliul Uniunii Europene şi Sezonul România-Franța în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes", a declarat la vernisaj consulul general al României la Lyon, Anca Opriş.

(w460) Ana-Elisab

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 0°C
IASI 2°C -2°C
CLUJ 2°C -7°C
CONSTANTA 4°C -1°C
CRAIOVA 7°C 0°C
BRASOV 2°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI