CORESPONDENȚĂ DE LA MADRID

Expoziție Leonardo da Vinci la Madrid, la 500 de ani de la moartea artistului

Figura lui Leonardo da Vinci este celebrată de Biblioteca Națională a Spaniei, înaintea împlinirii a 500 de ani de la moartea artistului. Sunt expuse la Madrid mai multe manuscrise și unul dintre puținele portrete ale lui Da Vinci.

30 Noiembrie 2018, 23:20 (actualizat 01 Decembrie 2018, 01:45) |
Expoziție Leonardo da Vinci

„Fețele geniului" este numele unei expoziții care a fost inaugurată înaintea împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci.

Expoziția încearcă să ofere pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați o perspectivă cât mai completă a geniului din Florența.

Se pot vedea copii ale unor opere de mari dimensiuni, dar una dintre atracțiile acestei expoziții o reprezintă cele două volume deținute acum de Biblioteca Națională a Spaniei, semnate de Leonardo Da Vinci.

Elisa Ruiz, reprezentant al expoziţiei Da Vinci: "Cel mai interesant dintre cele două Coduri care sunt aici - Codex Madrid - este o adevărată bijuterie din punct de vedere al calității artistice și caligrafice, foarte bine conservat. Și al doilea Codex este foarte interesant, pentru că este un tratat, un caiet de notițe în acea perioadă, unde maestrul scria tot ceea ce îi trecea prin minte".

Manuscrisele includ desene, hărți și scrieri științifice, dar și notițe personale legate de viața cotidiană.

Elisa Ruiz, reprezentant al expoziţiei Da Vinci: "Se poate vedea un pic din toate, pentru că sunt aici declarații de dragoste, de exemplu. Este o listă cu alimente pe care le cumpăra, ceea ce ne arată că a avut o dietă vegetariană în a doua parte a vieții. Este o listă cu hainele sale".

Printre lucrările expuse la Madrid se află și Tavola Lucana, considerat drept singurul autoportret al maestrului Da Vinci, dar a cărui autenticitate se află în continuare în discuție. Expoziția poate fi vizitată până în data de 19 mai.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI