Expoziție Leonardo da Vinci la Madrid, la 500 de ani de la moartea artistului

30 noiembrie 2018, 23:20

„Fețele geniului” este numele unei expoziții care a fost inaugurată înaintea împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Leonardo Da Vinci.

Expoziția încearcă să ofere pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați o perspectivă cât mai completă a geniului din Florența.

Se pot vedea copii ale unor opere de mari dimensiuni, dar una dintre atracțiile acestei expoziții o reprezintă cele două volume deținute acum de Biblioteca Națională a Spaniei, semnate de Leonardo Da Vinci.

Elisa Ruiz, reprezentant al expoziţiei Da Vinci: „Cel mai interesant dintre cele două Coduri care sunt aici – Codex Madrid – este o adevărată bijuterie din punct de vedere al calității artistice și caligrafice, foarte bine conservat. Și al doilea Codex este foarte interesant, pentru că este un tratat, un caiet de notițe în acea perioadă, unde maestrul scria tot ceea ce îi trecea prin minte”.

Manuscrisele includ desene, hărți și scrieri științifice, dar și notițe personale legate de viața cotidiană.

Elisa Ruiz, reprezentant al expoziţiei Da Vinci: „Se poate vedea un pic din toate, pentru că sunt aici declarații de dragoste, de exemplu. Este o listă cu alimente pe care le cumpăra, ceea ce ne arată că a avut o dietă vegetariană în a doua parte a vieții. Este o listă cu hainele sale”.

Printre lucrările expuse la Madrid se află și Tavola Lucana, considerat drept singurul autoportret al maestrului Da Vinci, dar a cărui autenticitate se află în continuare în discuție. Expoziția poate fi vizitată până în data de 19 mai.

De la Madrid, pentru TVR, Felix Damian

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă