Expoziție inedită în Chazelles-sur-Lyon. Cele mai premiate pălării din Franța, expuse în departamentul Loire

6 iulie 2019, 12:50

Câştigătorul ediției de anul acesta, a 26-a, este un creator de origine japoneză, Nobuki Hizume care trăieşte din 2009 la Paris. Pentru acest concurs, artistul a prezentat o serie de 6 pălării de nuntă din fetru, pânză, piele sau din împletituri de paie,  în nuanțe alb şi bej.

Modelele sunt “moderne şi contemporane”, conform regulilor competiției, în realizarea cărora atistul  utilizat tehnici vechi îmbinate cu procedee revoluționare. Nobuki Hizume a participat  la numeroase proiecte pentru industria filmului şi pentru cea muzicală.

 

(w500) Expoziție

Pălăriile prezentate la Chazelles-sur-Lyon reprezintă munca doar a câtorva artizani dintre cei 197 de reprezentanți ai meseriilor artizanale recompensați anul acesta pentru excelența în meşteşugul lor.

Laureații şi-au primit medaliile într-o ceremonie organizată în luna mai la Sorbona, urmată, în mod tradițional, de o festivitate la Palatul Élysée în pezența preşedintelui Franței.

Din 1924, de când a fost lansat în Franța, la acest concurs care are loc o dată la patru ani, au fost premiate  pentru excelența în meşteşugul lor peste 9000 de persoane, reprezentante a peste 200 de meserii artizanale. 53 dintre premianții de-a lungul timpului au fost din domeniul pălăriilor.

Pe lângă expoziția temporară care se încheie în luna octombrie, muzeul de la Chazelles-sur-Lyon prezintă şi o expoziție permanentă de pălării, care poate fi considerată o adevărată istorie a meseriei de modist.

 

(w500) Expoziție

Dovezile istorice indică prezența atelierelor de pălării în zonă din secolul al 16-lea.

Mijlocul secolului al 19-lea înseamnă sfârşitul perioadei artizanale şi  a micilor ateliere, aşa încâ la începutul secolului următor industria câştigă teren, iar localitatea Chazelles-sur-Lyon devine principalul loc de producție a pălăriilor de lux din fetru din Franța.

După război, evoluția modei aduce o adevărată lovitură industriei pălăriilor, care intră în declin. Muzeul recreează atmosfera unui atelier de pălării, prezintă primele maşini cu ajutorul cărora erau confecționate obiectele care acopereau capul în trecut şi descrie procedeele foarte migăloase prin care treceau materialele până erau bune de purtat.

 

(w500) Expoziție

Printre exponate pot fi observate pălării create la marile case de modă, dar şi obiecte personale donate de personalități cum ar fi: chimista franceză de origine poloneză Marie Curie, fostul preşedinte François Mitterand sau exploratorul Jacques-Yves Cousteau.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite