Expoziție de fușăraie la Reșița. Obiectele de decor sau de uz casnic din metal au fost făcute în uzină, în anii comunismului, în afara normei de lucru

Legată de secole de industria prelucrării metalelor, Reşiţa îşi prezintă şi latura ei artistică. Sute şi mii de obiecte de decor sau chiar de uz casnic au ieşit de-a lungul anilor din mâinile muncitorilor din uzine. Sunt cunoscute ca "fuşăraie" şi sunt prezente în toate casele din zonă. De curând pot fi admirate chiar într-o expoziţie.

16 Ianuarie 2022, 16:47 (actualizat 16 Ianuarie 2022, 17:11) Știrile TVR |

Pentru reșițeni, fușăraiele erau în vremea comunismului obiecte atât de comune, cum în alte părți erau bibelourile sau macrameurile. O formă de artă pe care muncitorii din uzine o făceau în timpul programului de lucru, dar nu intra în normă. Termenul fușăraie provine din germanul pfusch (fuș), care înseamnă lucru făcut de mântuială, dar a fost preluat și pentru a denumi obiectele meșteșugite în fabrică.

Pentru ca povestea lucrurilor realizate la Reșița, de la motoarele navale până la cele mai mici obiecte, să fie cât mai bine spusă, fușăraiele au, de la sfârșitul anului trecut, o expoziție permanentă la Centrul Universitar Babeș-Bolyai din Reșița.

Expoziția a fost realizată cu ajutorul reșițenilor care au donat fușăraie găsite prin gospodărie.

Reșița a marcat anul trecut 250 de ani de la intrarea în funcțiune a primelor două furnale, începutul istoriei metalurgice a orașului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI