Expoziție de carte veche românească deschisă la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timișoara

10 octombrie 2018, 09:33

Printre exponate se află Noul Testament de la Bâlgrad, din 1648, prima traducere în limba română, după izvoare grecești și slavone și Biblia de la București din 1688, prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în română.

În perioada veche, până la 1800, cultura românească scrisă s-a făcut în bibliotecile și tipografiile care aparțineau bisericii.

Printre exponatele valoroase din Muzeul catedralei Mitropolitane poate fi admirat[ Pravila de la Govora, apărută în 1640, cea mai veche culegere de legi din Ţara Românească. Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură, apăruta la Iași în 1643, este una din cele mai importante din istoria culturii româneşti.

Tot la Muzeul Catedralei Mitropolitane mai poate fi admirată și expoziția personală Sevastian Bălescu: „Graiul Românesc păstrat prin vechile cărți călătoare”.

Participanții la vernisaj au ascultat piese interpretate de corul Facultății de Teologie din Timișoara. Expoziția de carte veche românească va fi deschisă până la sfârșitul lunii decembrie.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite