Exporturile de animale vii ar putea fi interzise. Cîțu: E mult mai important să avem în România procesarea cărnii şi să exportăm

2 ianuarie 2023, 20:15

Interdicția la export în alte state decât cele din Uniunea Europeană, propusă de senatorii liberali Marcel Vela și Florin Cîțu, se referă într-o prima etapă la animalele mai tinere de 3 luni. Iar din 2025 ar urmă să se aplice pentru toate.

Ideea are două elemente principale: în primul rând bunăstarea animalelor, aici sunt deja decizii ale CJUE care obligă statele pentru standardele de transport. Suntem o societate civilizată, trebuie să avem grijă de modul în care transportăm aceste animale, chiar şi până la abator. Şi a doua, creşterea valorii adăugate. E mult mai important să avem în România procesarea cărnii şi să exportăm, pentru că aşa creşte valoarea adăugată. Şi aici are de câştigat România, sunt locuri de muncă, abatoare, creşte producţia, vreau să subvenţionăm gradual. Trebuie să-i încurajăm pe oameni să poată procesa în România”, a declarat Florin Cîțu, senator PNL, iniţiator.

Producătorii români se arată de acord doar cu interdicția pentru miei și viței. Dar cu unele condiții.

Preferăm să ţinem viţeii la noi în ţară, să-i creştem, să ajutăm proprietarii de animale să-i crească, astfel încât să avem valoare adăugată. Plus că transportul animalelor sub 3 luni înseamnă un stres fantastic. Eu le văd în funcţie de prevederile obligatorii care vor fi în legislaţia Uniunii Europene, noi nu suntem singuri. Este nevoie de compensări. Guvernul trebuie să lucreze împreună cu noi ca să vedem cum putem ajuta fermierii. Aşa este, că nu poţi spune întotdeauna ”Nu ai voie, este interzis!” şi să nu dai nimic în schimb”, susține Mary Pană, preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine Ovine şi Porcine (ACEBOP).

Societatea civilă vede însă o serie de beneficii pe termen mediu și lung. Mai ales în condițiile dezastrului din noiembrie 2019, când o nava plină cu peste 14 mii de oi s-a răsturnat în Portul Midia. Astfel de incidente au mai avut loc și pe alte mari în ultimii ani.

Vom câștigă net peste 5400 de locuri de muncă pt această transform a cometrului cu animale vii în comerț cu carne și cel puțîn 50 mil euro profit net anual la bugetul de stat, mai apar și acele afaceri conexe, când exportăm animale vii, exportăm și subvenții și val adăugată MUSCĂ 15.08.26 legea treb dublată de efort ale executivului de reneg a contractelor cu țările terțe MUSCĂ 15.09.40 să deschidem piețe noi MUSCĂ 15.13.12 în acest moment nu țările arabe plătesc cel mai bun preț, ci de sua și de china când vine vb de carnea de ovine”, ne-a declarat Gabi Păun, director global Animals International.

România este lider mondial la exportul de ovine, dar şi un mare exportator de bovine. Valoarea exportului de animale vii este de 5 ori mai mare decât a cărnii procesate și se apropie de jumătate de miliard de euro anual. Destinația principala o reprezintă țările arabe.

La nivel internațional, în toamna lui 2022, Germania a interzis transportul de animale vii către ţări terţe. Din luna aprilie a noului an, și Nouă Zeelandă va interzice exporturile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite