Exporturi militare ratate din lipsa legislației. România a mai pierdut o ocazie să vândă transportoarele Piranha, făcute la București

2 octombrie 2023, 21:49

În octombrie anul trecut, ministrul Economiei din acea perioadă declara că Bulgaria ar putea cumpăra din România în jur de 150 de blindate Piranha, produse la București și lăsa se se înțeleagă că afacerea este pe ultima sută de metri.

La aproape un an distanță de la declarația demnitarului român, Bulgaria a anunțat că va cumpăra din SUA peste 180 de blindate Stryker, în valoare de 1,5 miliarde de dolari. România nu a putut vinde vecinului de la sud transportoare din lipsa legislației: nu are o agenție care să poată face înțelegerile între guverne. Surse din industria de apărare susțin că specialiștii au făcut anul trecut un proiect de ordonanță de guvern, însă acesta nu a fost discutat niciodată.

L-am întrebat și pe premier despre problemele legate de exportul transportoarelor Piranha, însă acesta ne-a trimis la MApN, deși Industria de Apărare este în subordinea ministerului Economiei.

Piranha V este unul dintre cele mai moderne transportoare blindate ale momentului. Uzina Mecanică București și General Dynamics trebuie să producă pentru armata română 227 de astfel de mașini de luptă, în valoare de peste 900 de milioane de dolari. Primele 36 au fost aduse din Elveția, restul fiind asamblate în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă