Exportul de cereale românești către țări din afara Uniunii Europe a fost sistat

Guvernul blochează exporturile de cereale, ulei și zahăr în ţări din afara Uniunii Europene. Vrea să ţină astfel sub control prețul pâinii și al produselor de panificație. Analiștii pieței agricole atrag atenția însă că cereale mai multe în țară nu înseamnă neapărat și prețuri constante sau mai mici pentru consumatori. Mai ales că este secetă, iar fermierii anticipează recolte mai mici în acest an.

10 Aprilie 2020, 20:00 (actualizat 10 Aprilie 2020, 20:01) Știrile TVR |
Exportul de cereale, sistat în afara UE
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

România produce în jur de 30 de milioane de tone de cereale. O treime din recolte se exportă în principal în țări din Orientul Mijlociu, nordul Africii sau China.

Suntem primii din UE la exportul de porumb. În Turcia, Libia sau Algeria. Grâul românesc ajunge în Egipt, Algeria sau Arabia Saudită.

În luna martie, exporturile de cereale s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. 800.000 de tone au fost vândute în ţări din afară UE.

În contextul pandemiei, guvernul a decis să oprescă exporturile de cereale, ulei, zahăr şi produse de panificație. Regulile sunt în ordonanţa militară nr 8.

„Există riscul acestei penurii și preţurile să fie foarte mari la aceste produse de bază, mai ales la cereale și la produsele de panificaţie. Şi am vrut să ne asigurăm că avem pentru încă 4 luni, în ţară, stocuri suficiente, repet, până la noua recoltă”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Exportatorii care au contracte deja semnate dar pe care nu le mai pot onora sunt nemulţumiţi. Şi cer compensaţii.

Analiștii pieței agricole spun că Guvernul a încercat să securizeze stocurile, însă atrag atenția că cereale mai multe în țară nu înseamnă neapărat și prețuri mai mici pentru consumatori.

Reprezentanții patronatului din industria panificației susţin că există avantaje, dar şi dezavantaje care decurg din limitarea exporturilor.

„Pentru sectorul de morărit și pentru siguranţa alimentară a populaţiei, măsură este bună, dar pentru mediul de afaceri nu este o masură bună pentru că pierdem niște pieţe pe care le-am cucerit foarte greu”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan.

Producătorii susţin că pe piaţa locală cererea de făină a crescut de 4 ori, în ultima lună. Deseori, în magazine rafturile rămân goale sau se găseşte doar un sortiment, cel mult două de făină.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI