Război în Ucraina

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Forțele ruse au invadat Ucraina din trei părți, în timp ce exploziile au răsunat în mai multe orașe, inclusiv în capitala Kiev. Trupele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl și asupra unei conducte care alimentează cu apă Peninsula Crimeea. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a introdus legea marțială. Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, a anunțat joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite. Știriletvr.ro prezintă în format LIVETEXT desfășurarea evenimentelor.

24 Februarie 2022, 05:57 (actualizat 24 Februarie 2022, 23:42) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Explozie la Kiev/ FOTO: Președinția Ucrainei"
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE 23.20 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit joi la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron și i-a oferit o explicație „exhaustivă” a motivelor acțiunilor Rusiei în Ucraina, a anunțat Kremlinul, potrivit agențiilor internaționale de presă. Este prima convorbire între Putin și un lider occidental după ce Rusia a invadat Ucraina.

ACTUALIZARE 23.15 Imagini postate pe Twitter arată oameni care s-au adăpostit la metrou în orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, unde au loc joi seara explozii puternice.

ACTUALIZARE 23.05 Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat joi tristețea și îngrijorarea pentru ucraineni pe fondul invaziei ruse.

„Am inima frântă și sunt profund îngrijorat  pentru sănătatea oamenilor din #Ucraina în contextul acestei în crize. Sistemul de sănătate trebuie să continue să funcționeze pentru a oferi îngrijiri esențiale oamenilor pentru toate problemele de sănătate" - a scris oficialul pe pagina de Twitter.

ACTUALIZARE 23.00 Armata ucraineană a declarat joi că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 22.50 Informații contradictorii privind situația de la aerodromul Gostomel. Un consilier al biroului prezidențial ucrainean a declarat anterior că forțele ucrainene au recucerit aerodromul, dar a revenit și  spune acum că luptele sunt în desfășurare, relatează Reuters.

ACTUALIZARE 22.50 Explozii puternice se aud joi seara la Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

ACTUALIZARE 22.30 Potrivit Poliției Naționale ucrainene, forțele ruse au ocupat Insula Șerpilor, aflată la 45 de kilometri de România. Au fost pierdute comunicațiile cu grănicerii care apărau insula.  Insula Șerpilor se află la limita Zonei Economice a României și are o suprafață de 17 hectare.

(w500) Insula Șe

ACTUALIZARE 22.25 Centralele nucleare din Ucraina funcţionează în siguranţă şi nu există nicio ''distrugere'' la deşeurile nucleare rămase şi la alte instalaţii de la Cernobîl, a anunţat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA),  transmite Reuters.  ''Ucraina a informat AIEA că 'forţe armate neidentificate' au preluat controlul asupra tuturor instalaţiilor întreprinderii specializate de stat de la centrala nucleară Cernobîl, aflate în interiorul zonei de excludere'', a indicat AIEA într-un comunicat.  Autoritatea ucraineană pentru energie nucleară a transmis AIEA că nu există victime sau pagube materiale la situl industrial.

ACTUALIZARE 22.20 O explozie puternică s-a auzit din zona aeroportului Gostomel (Hostomel) joi seara.

ACTUALIZARE 22.00 Guvernul SUA extinde zona aeriană din jurul Ucrainei unde piloții americani nu pot zbura, conform CNN. Administrația Federală a Aviației a anunțat că această zonă „va acoperi acum întreaga Ucraină, Belarusul și o parte de vest a Rusiei”.

Înaintea acestei notificări, erau interzise operațiunile aeriene doar într-o regiune de est a Ucrainei – deși spațiul aerian ucrainean era deja închis și nicio companie aeriană americană nu operează zboruri către sau dinspre Ucraina.

ACTUALIZARE 21.50 Ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Lyashko, a anunțat joi seara, potrivit CNN,  că 57 de persoane au murit și 169  au fost rănite. Vorbind în direct la postul de televiziune 1+1 al Ucrainei, Lyashko a spus că spitalele și lucrătorii medicali au fost, de asemenea, atacați joi.

ACTUALIZARE 21.45 Statele Unite l-au expulzat pe diplomatul numărul doi de la ambasada Rusiei din Washington, ca răspuns la expulzarea de către Rusia a  diplomatului american de rangul doi de la Moscova la începutul acestui an, confirmă un oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.

ACTUALIZARE 21.30 O zonă rezidenţială din portul Mariupol, situat în sudul Ucrainei, a fost lovită de proiectile joi, când forţele ruse au începând o operaţiune militară pe scară largă asupra teritoriului ucrainean, transmite Reuters.

Autorităţile locale au afirmat că 26 de persoane au fost spitalizate cu răni după ce un district din estul oraşului Mariupol a fost bombardat şi ''o tentativă a trupelor ruse de a avansa'' a fost zădărnicită.

O sursă diplomatică a declarat ulterior pentru Reuters că zonele de la periferia oraşului au fost ţinta unor bombardamente grele şi că au fost auzite sute de explozii.

Locuitorii de la marginea de est a oraşului Mariupol se află la numai 10 kilometri de zona controlată de separatiştii proruşi.

ACTUALIZARE 21.20 Potrivit jurnalistului Christo Grozev, Ucraina a  reluat controlul asupra aeroportului Gostomel,  făcând imposibil pentru moment orice plan de aterizare lângă Kiev.

ACTUALIZARE 21.00 Putin este agresorul. Putin a ales acest război, iar acum el și țara lui vor suporta consecințele. Putin va fi un paria pe scena internațională, iar fiecare stat care îl sprijină va fi pătat prin asociere. Sunt câteva dintre afirmațiile puternice făcute de președintele Statelor Unite, Joe Biden, la prima conferință de presă de după ce Rusia a invadat Ucraina. Liderul de la Casa Albă a anunțat noi sancțiuni la adresa Moscovei, dintre care se distinge cea privind limitarea abilității Rusiei de a face tranzacții în dolari, euro, lire și yeni. De asemenea, o altă sancțiune importantă privește exporturile.

ACTUALIZARE 21.00 Numeroşi manifestanţi au protestat joi în oraşe şi capitale din Europa - la Berlin, Paris, Roma, Varşovia, Madrid sau Istanbul -, împotriva invaziei ruse din Ucraina, transmit agențiile internaționale de presă și jurnaliștii pe paginile de socializare. Proteste au avut loc şi în Rusia, la Moscova şi la Sankt-Petersburg, în pofida interdicţiei impuse de autorităţi. Poliţia rusă a reţinut cel puţin 1.000 de oameni la protestele anti-război care au avut loc în 47 de oraşe din această ţară, a informat ONG-ul specializat OVD-Info, citat de Reuters.

Mai bine de jumătate au fost reţinuţi la Moscova, inclusiv în Piaţa Puşkin, în centrul capitalei ruse.

(w500) Proteste f

ACTUALIZARE 20.45 Moscova: Invazia este un ''succes'', au fost atinse toate obiectivele stabilite pentru prima zi

ACTUALIZARE 20.30 Potrivit AFP, trupele ruse au cucerit până joi seara un aerodrom de lângă capitala Kiev, centrala de la Cernobîl şi zone din sudul Ucrainei, inclusiv o parte a regiunii Herson, unde 13 civili şi 9 militari ucraineni au fost ucişi în atacuri. Oraşul Ghenicesk, port la Marea Azov, a fost de asemenea cucerit de trupele ruse, care au preluat controlul şi asupra unor obiective strategice, precum o hidrocentrală şi canalul Crimeei de nod, care furnizează apă regiunii Herson.

Cel puţin 40 de soldaţi ucraineni şi circa 50 de soldaţi ruşi sau combatanţi din estul separatist al Ucrainei au fost până în prezent ucişi în luptele care, conform Kievului, se desfăşoară aproape pe toată graniţa cu Rusia. La Odesa au fost ucise într-un bombardament cel puţin 22 de persoane.

ACTUALIZARE 20.20 Rusia a estimat joi că şi-a atins cu ''succes'' toate obiectivele fixate pentru prima zi a ofensivei militare lansate în zori asupra Ucrainei, unde conform autorităţilor acesteia bombardamentele au făcut zeci de morţi, transmite AFP. ''Toate misiunile încredinţate grupurilor de militari ai forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru ziua aceasta au fost îndeplinite cu succes'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Conform acestuia, în urma bombardamentelor efectuate începând din zorii zilei cu aviaţia şi cu rachete de înaltă precizie au fost distruse 83 de ţinte terestre ale armatei ucrainene. Generalul rus menţionase în ultima sa intervenţie distrugerea a 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv 11 aerodromuri, trei posturi de comandă, o bază navală, 18 staţii radar şi sisteme de apărare antirachetă S-300 şi Buk-M1, precum şi a unui elicopter de atac şi a patru drone turceşti Bayraktar.

Lovituri în profunzime asupra infrastructurii militare ucrainene au atins capitala Kiev, oraşul Kramatorsk (din est), unde se află cartierul general al armatei ucrainene, Harkov, al doilea oraş al ţării, oraşul Odesa de pe ţărmul Mării Negre şi Mariupol, oraşul cel mai apropiat de zona frontului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

ACTUALIZARE 19.50 Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, citat de Reuters. "Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor", a spus el. "Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi", a adăugat el.

Anterior, un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean a declarat că erau în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus.  Președintele Zelenski declarase anterior: "Apărătorii noștri își dau viața ca tragedia din 1986 să nu se repete. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe."

ACTUALIZARE 19.40 Corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea, transmite: "Ministerul rus al Apărării a confirmat că obiectivele pe ziua de astăzi din punct de vedere al armatei ruse au fost atinse. Printre acestea se numără și faptul că a fost preluat controlul asupra canalului care alimentează cu apă Peninsula Crimeea din zona Herson. Asta înseamnă că de acolo rușii nu vor mai pleca."

ACTUALIZARE 19.25 Autorităţile ucrainene au anunţat în cursul serii că au pierdut controlul şi asupra unor zone din sudul ţării. Conform unor surse ucrainene preluate de EFE şi DPA, un canal şi o centrală hidroelectrică au fost de asemenea capturate de trupele ruse. Există acum temerea unei ofensive şi asupra oraşului-port Odesa.

Conform administraţiei din Herson, această regiune din sud este în prezent prezent parţial sub controlul trupelor ruse, inclusiv oraşul Ghenicesk, iar în urma atacurilor armatei ruse au fost ucişi 13 civili, dintre care doi copii, şi nouă soldaţi ucraineni.

ACTUALIZARE 19.00 Forţele ruse au cucerit un aeroport militar situat în apropiere de Kiev, a anunțat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a promis că aeroportul va fi recucerit, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit şefului statului ucrainean, care s-a exprimat într-o intervenţie video, aeroportul a fost cucerit de forţele ruse, dar debarcarea paraşutiştilor la Gostomel, unde este situat aeroportul, a fost ''blocată'' şi forţele ucrainene ''au primit ordinul de a-i distruge''.  Autorităţile militare ucrainene au afirmat că 20 de elicoptere ruse şi un avion Mi-8 au adus trupe aeropurtate la aeroportul Gostomel, din regiunea Kiev.

"Lupte sunt în curs pentru aeroportul din Gostomel", anunţase anterior şeful Forţelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii.

ACTUALIZARE 18.45 Trupele ruse din  Belarus înaintează spre Kiev, a declarat Ministerul britanic al Apărării. În actualizarea pe Twitter la ora locală 16:00,  ministerul a declarat că Rusia a efectuat un atac aerian asupra unui aerodrom de la periferia Kievului.

Loviturile au fost lansate printr-o „combinație de rachete rusești, aeriene și maritime și prin bombardamente de artilerie” și au vizat infrastructura militară, se arată în comunicat.

ACTUALIZARE 18.30 În prezent, Ucraina nu are suficient echipament militar pentru a se apăra, a declarat joi ambasadorul țării în Regatul Unit, Vadym Prystaiko, citat de CNN. „În acest moment, avem destui oameni; nu avem suficient echipament”, a spus Prystaiko, întrebat dacă forțele Ucrainei de pe teren sunt capabile să respingă atacul Rusiei.

(w460) Vadym Pry

ACTUALIZARE 18.20 O navă comercială cu proprietar turc a fost lovită joi de o bombă în apropierea portului ucrainean Odesa, a anunţat Directoratul maritim general din Turcia, care a precizat că nu există victime şi că vasul se îndreaptă în siguranţă către apele teritoriale române, transmit Reuters şi DPA.

''Referitor la informaţia că nava Yasa Jupiter, sub pavilion al Insulelor Marshall şi cu proprietar turc, a fost lovită de o bombă în largul portului Odesa, s-a aflat că vasul nu a solicitat ajutor, se află în drum spre apele române, nu are victime şi este în siguranţă'', a scris pe Twitter autoritatea turcă citată.

ACTUALIZARE 17.55 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat  impunerea unei interdicţii de circulaţie pentru a prezerva "securitatea" locuitorilor capitalei ucrainene după declanşarea invaziei ruse, informează AFP.

"Interdicţia de circulaţie va dura între orele 22:00 şi 07:00", a arătat  Kliciko într-un comunicat, precizând că transportul public nu va funcţiona în această perioadă, dar că staţiile metrou vor rămâne deschise în permanenţă pentru a servi drept adăpost în caz de lovituri aeriene.

(w500) Kiev

ACTUALIZARE 17.30 Președintele ucrainean a confirmat că trupele rusești atacă în zona Cernobîl. "Apărătorii noștri își dau viața ca tragedia din 1986 să nu se repete. Aceasta este o declarație de război împotriva întregii Europe", a scris Zelenski pe Twitter.

ACTUALIZARE 17.20 Imagini cu gara din Odesa, Ucraina. "Alături de oamenii care se ascund în subteran și adăposturile anti-aeriene din Kiev, aceste imagini duc Europa înapoi în al doilea război mondial", scrie pe Twitter Belarus Free Theatre.

ACTUALIZARE 17.15 Ucraina este înconjurată din 3 părți de către Rusia, potrivit unei analize a CNN.

(w500) Rusia a î

 

ACTUALIZARE 17.10 A început reuniunea liderilor G7.

ACTUALIZARE 17.00 Forțele ruse au intrat în zona de excludere de la Cernobîl,  potrivit consilierului ministrului de interne Anton Herașcenko, citat de The Kyiv Independent pe Twitter.  Luptele au loc nu departe de centrala electrică de la Cernobîl. Herașcenko a avertizat că bombardarea poate perturba materialul radioactiv îngropat.

ACTUALIZARE 16.35 Potrivit ministerului de interne al Ucrainei, este bombardată și Insula Șerpilor. Informația nu a fost confirmată din alte surse.

ACTUALIZARE 16.32 Trupele aeriene ruse au preluat controlul asupra aeroportului Antonov, care se află la aproximativ 40 de mile de centrul Kievului,  potrivit  lui Matthew Chance de la CNN.

ACTUALIZARE 16.30 Armata rusă a anunţat joi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare, relatează AFP.

''Ca urmare a atacurilor forţelor armate ruse, au fost distruse 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene. Aceasta include 11 aerodromuri ale Forţelor aeriene'', a anunţat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

ACTUALIZARE 16.25 Rahovei Păun, Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei la Bucureşti: "După ultimele date, la orele 13.00: au fost doborâte 6 avioane de luptă rusești, un număr mare de elicoptere, un număr mare de tancuri și de blindate. Au fost luați inclusiv și prizonieri soldați ruși. Atacurile sunt foarte masive. E foarte greu de a-i ține. Kievul încă nu este înconjurat, Kievul este foarte bine apărat. Lumea e calmă și, cel mai important, că există un avânt de patriotism al populației. Dacă ne uităm bine la hartă, e o încercuire și încearcă să se ducă masiv spre orașele mari."

ACTUALIZARE 16.10 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut aliaţilor săi să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, după ce forţele ruse au invadat Ucraina, a relatat joi agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.

Însă Kremlinul a avertizat Occidentul împotriva ruperii relaţiile diplomatice cu Rusia, relatează DPA.

''O ţară ca Rusia nu poate fi în spatele unei cortine de fier'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, joi la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax. ''Bineînţeles, putem avea probleme cu o serie de state. Dar într-un fel sau altul, am avut probleme cu aceste state şi înainte'', a adăugat el.

ACTUALIZARE 16.00 Războiul din Ucraina numără, în doar câteva ore de la debutul conflictului, zeci de morţi şi zeci de răniți de partea ucraineană dar și zeci de victime de partea ocupanților ruși, susțin oficiali de la Kiev.

După câteva ore de calm, echipele CNN din Kiev, Harkov, Odesa și Mariupol au raportat că au auzit din nou zgomote de bombardamente, deși acestea par să fie până acum mai puțin severe decât exploziile raportate peste noapte.

Între timp lumea occidentală se regrupează în fața acestei primejdii globale fără precedent în secolul XXI pe teritoriu european. În cancelariile europene și americane liderii acuză Kremlinul de crime împotriva umanității și amenință cu sancțiuni dure, fără precedent.

De la Chișinău, până la Canberrra și Tokyo, de la Berlin până la București și Varșovia se caută strategii pentru a contracara acțiunile unui stat care a pus în pericol pacea și viețile a sute de mii de oameni nevinovați.

ACTUALIZARE 15.10 Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit joi în apropiere de Kiev, cu 14 persoane la bord, a anunţat serviciul pentru situaţii de urgenţă, conform AFP.  Avionul s-a prăbuşit în apropiere de localitatea Trîpillea, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitala ucraineană, a precizat aceeaşi sursă.

ACTUALIZARE 15.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat joi mobilizarea generală a trupelor ucrainene în contextul războiului declanşat de Rusia împotriva ţării.

Proiectul de lege privind aprobarea decretului preşedintelui Ucrainei ''Cu privire la mobilizarea generală'' a fost înaintat spre adoptare Radei Supreme a Ucrainei (Parlamentul), a anunţat legislativul pe contul său oficial de Telegram, relatează EFE.

ACTUALIZARE 14.30 Forţe ruse au pătruns în regiunea Kievului dinspre Belarus pentru a efectua un atac cu rachete Grad asupra unor ţinte militare, a anunţat joi Serviciul ucrainean de pază a frontierei într-un comunicat, citat de AFP.

Un jurnalist al France Presse a constatat prezenţa mai multor elicoptere fără însemne de identificare zburând în grup la joasă altitudine deasupra unei suburbii a Kievului, capitala ucraineană.

SITUAȚIA la PRÂNZ

Convoaie militare rusești continuă să între în Ucraina din toate părțile, din Crimeea la sud, înspre Harkov la nord, Luhansk la est și de peste granița cu Belarus. La Harkov, a fost lovit și un bloc de locuințe și un copil a murit, potrivit serviciilor de urgență. Un consilier al președintelui a declarat că până acum cel 40 de militari ucraineni au murit și zeci au fost răniți. Șeful statului i-a încurajat pe toți cetățenii să lupte.

În regiunile de la granițele de est și nord, cu Rusia și Belarus, populația este panicată și unii chiar au plecat pe jos. Mulți ucraineni au trecut granița în Polonia. Între timp de la Kiev, președintele a avut o nouă interventie televizată unde i-a încurajat pe oameni să rămână puternici și să nu asculte decât informările oficiale. Suntem atacați cu bombe și dezinformări, a spus Zelenski.

După câteva ore de calm, echipele CNN din Kiev, Harkov, Odesa și Mariupol au raportat că au auzit din nou zgomote de bombardamente, deși acestea par să fie până acum mai puțin severe decât exploziile raportate peste noapte.

ACTUALIZARE 13.50 Autoritățile ucrainene au confirmat o operațiune de asalt aerian cu elicoptere Mi-8 pe Aeroportul Internațional Antonov din Hostomel, aflat la în apropierea Kievului. Ministerul de Interne spune că Rusia a preluat controlul.

Fum negru se ridică deasupra sediului Serviciilor Secrete ale Ministerului Apărării  de la Kiev după producerea unei explozii.

ACTUALIZARE 13.37 Kremlinul a transmis joi că operaţiunea militară împotriva Ucrainei va dura cât timp este nevoie, în funcţie de "rezultatele" sale şi de "pertinenţa" sa, considerând că cetăţenii ruşi susţin această ofensivă, relatează AFP şi Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai spus jurnaliştilor că Moscova are ca obiectiv să impună un "statut neutru" Ucrainei, demilitarizarea acesteia şi eliminarea "naziştilor" care în opinia sa se află în această ţară.

(w500) Război î

ACTUALIZARE 13.30 NATO va desfăşura forţe suplimentare în Europa de Est şi 'va lua măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei', după atacul Rusiei în Ucraina, potrivit unui comunicat comun citat de dpa

ACTUALIZARE 13.24 Ucraina este lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, a declarat joi un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că Rusia desfăşoară o ofensivă de amploare, din mai multe direcţii, şi că forţele ucrainene rezistă atacului.

ACTUALIZARE 13.20 Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele navelor de război rusești, care folosesc pasajele pentru a intra în Marea Neagră, relatează Ruth Michaelson, de la Guardian.

ACTUALIZARE 13.00 Reuters: Președintele Alexander Lukashenko a declarat că militarii bieloruși pot lua parte la operațiunile militare ruse împotriva Ucrainei dacă este nevoie

ACTUALIZARE 13.30 Armata rusă a anunţat joi că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au înregistrat câştiguri teritoriale în faţa armatei ucrainene, în timp ce Kievul se confruntă încă din cursul dimineţii cu o invazie militară din partea forţelor Moscovei, relatează France Presse.

Potrivit generalului Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, care s-a exprimat la televiziune, rebelii au avansat 3 kilometri în regiunea Doneţk şi 1,5 km în regiunea Lugansk.

ACTUALIZARE 12.40 Președinția ucraineană a declarat că peste 40 de soldați au fost uciși de la începutul invaziei ruse a Ucrainei -- și câteva zeci au fost răniți.

Oleksiy Arestovych, un consilier în biroul președintelui, a spus că, pe lângă victimele militare, din câte știe, ”în acest moment sunt și civili morți - până la zece”.

ACTUALIZARE 12.38 Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene transmite că a doborât un al șaselea avion rusesc, de data aceasta în zona Kramatorsk.

Actualizarea vine după afirmația de joi devreme conform căreia ar fi doborât cinci avioane și un elicopter în timp ce forțele ruse atacau Ucraina.

Ca răspuns, armata rusă a negat anterior afirmațiile, potrivit agenției de știri de stat TASS

ACTUALIZARE 12.28 O nouă explozie a putut fi auzită joi, în jurul prânzului, în capitala Kiev, potrivit unui martor citat de Reuters.

ACTUALIZARE 12.15 Republica Moldova își închide spațiul aerian ca urmare a invaziei Rusiei în țara vecină, Ucraina.

ACTUALIZARE 12.25 Statele membre NATO Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au declanșat articolul 4 al NATO să lanseze consultări în cadrul alianței cu privire la atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”, se arată în articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord.

Si România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO.

(w500) Harta cu E

ACTUALIZARE 12.00 Președintele Belarusului  Alexander Lukashenko  a propus ca Rusia și Ucraina să poarte discuții la Minsk, potrivit agenție de știri RIA.

ACTUALIZARE 12.00 Țările din  Europa centrală fac pregătiri pentru a-i primi pe refugiații ucraineni care au format cozi la granița cu Moldova

ACTUALIZARE 11.50 Reuters: Armata ucraineană a declarat că a distrus patru tancuri rusești în apropierea orașului Harkov, din estul orașului, a ucis 50 de militari în apropierea unui oraș din regiunea Lugansk și a doborât un al șaselea avion rusesc

ACTUALIZARE 11.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: Fiți pregătiți să vă sprijiniți orașele voastre. Ucraina nu își va ceda libertatea. Rusia ne-a atacat statul într-un mod mișelesc.

ACTUALIZARE 11.10 Ucraina a închis granițele. Nu mai permite nici intrarea, nici ieșirea din țară și suspendă toate zborurile civile.

Ucraina informează despre cel puţin opt morţi, dintre care şapte soldaţi, şi zeci de răniţi în urma loviturilor aeriene survenite în primele ore ale invaziei ruse pe teritoriul ţării.

ACTUALIZARE 10.45 Coloane de mașini părăsesc Kievul.

Oleksandra Matviichuk, președintele Centrului pentru Libertăți Civile din Kiev, a declarat joi pentru CNN că se teme că atacul rusesc asupra Ucrainei va provoca o „criză a refugiaților”. "Sunt la Kiev. Și mulți oameni rămân la Kiev și vor lupta pentru țara noastră și pentru orașul nostru și pentru demnitatea noastră", a spus ea. „Dar oameni cu copii, oameni fără părinți, oameni care sunt speriați vor încerca să părăsească orașul”.

ACTUALIZARE 10.20 Răspuns dur al Uniunii Europene: Rusia va fi izolată cum nu s-a mai întâmplat. Vom opri toate băncile rusești din UE | Josep Borrell: Sunt cele mai negre timpuri de la al Doilea Război Mondial

ACTUALIZARE Imagini din estul Ucrainei, care confirmă existența victimelor din rândul civililor. O rachetă cade pe aeroportul din Harkov

ACTUALIZARE Război în Ucraina. Blocuri afectate de explozii.

ACTUALIZARE 9.46 Președintele belarus Alexander Lukașenko va convoca o întâlnire cu armata sa, a informat joi agenția de știri Belta. Belarus și Rusia au legături militare strânse, iar trupele ruse s-au desfășurat recent în Belarus pentru exerciții militare ample.

ACTUALIZARE 09.25 Vehicule militare ruse au pătruns în Ucraina prin Crimeea, potrivit unui videoclip difuzat de poliția de frontieră ucraineană. Nu este clar din ce punct de trecere a frontierei intră vehiculele în Ucraina - Chongar în est sau Kalanchak în vest.

ACTUALIZARE Apar primele informații despre victime umane.

ACTUALIZARE 09.12 Punctul de trecere al frontierei cu Ucraina Cuciurgan a fost închis. Ucrainenii nu permit nici intrarea pe teritoriul Ucrainei, nici ieșirea din Ucraina în direcția Republicii Moldova. Presa scrie că Ucraina se teme de o intervenție armata și din regiunea transnistreană.

ACTUALIZARE O femeie a afișat în metroul rusesc un mesaj antirăzboi.

(w500) Mesaj anti

ACTUALIZARE 09.04 Ambasada Chinei în Ucraina a lansat un avertisment pentru cetățenii săi din țară joi dimineața, îndemnându-i să pună steagul chinez pe vehiculele lor pentru siguranță.

ACTUALIZARE 08:50 Ambasada Statelor Unite la Kiev a emis un avertisment pentru americanii din Ucraina să se „adăpostească în case” din cauza atacurilor rusești din mai multe orașe ucrainene importante.

ACTUALIZARE 08.40 Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova

ACTUALIZARE 08.23 Rubla rusă a scăzut joi cu 5,4% până la un minim record, după ce piețele financiare au fost zguduite de decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

ACTUALIZARE 8:19 Mai multe aeroporturi ruse au restricţionat operaţiunile în legătură cu situaţia actuală din Ucraina, potrivit unui comunicat al Agenţiei Federale de Transport Aerian a Rusiei, Rosaviatsia.

ACTUALIZARE 07: 58 Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că a doborât 5 avioane și 1 elicopter rusesc în regiunea Luhansk.

ACTUALIZARE 07.56 Bursa din Moscova a anunțat joi că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale până la o nouă notificare.

ACTUALIZARE 7:50 Ucraina a fost atacată prin mai multe granițe, a anunțat serviciul de frontieră de stat ucrainean joi dimineață.

„În jurul orei 5:00, granița de stat a Ucrainei în zona cu Federația Rusă și Republica Belarus a fost atacată de trupele ruse sprijinite de Belarus”, a spus serviciul.

Acesta a adăugat că au loc atacuri în regiunile Lugansk, Sumi, Harkov, Cernihiv și Jytomyr - zone de la granițele de est și de nord ale Ucrainei. Atacurile vizează unități de frontieră, patrule de frontieră și puncte de control care folosesc artilerie, echipamente grele și arme de calibru mic, a spus serviciul de frontieră.

ACTUALIZARE Are loc o evacuare generală a părții ucrainene a regiunii Lugansk.

ACTUALIZARE 7.36 Serviciul de Grăniceri al Ucrainei declară că ocupanții sunt sprijiniți de armata belarusă. Lukașenko intră în război.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au vorbit joi la telefon, potrivit agenției de presă de stat din Bela. „Azi, în jurul orei 5:00, a avut loc o convorbire telefonică între președinții Belarusului și Rusiei, în timpul căreia Vladimir Putin și-a informat omologul său din Belarus despre situația de la granița cu Ucraina și din Donbas”, a citat Belta, agenția prezidențială din Belarus.

(w500) Serviciul

ACTUALIZARE 07.30 Președintele american Joe Biden a declarat că a vorbit miercuri seara cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un apel sigur după ce Zelenski a contactat.

Biden a adăugat că se va întâlni cu liderii națiunilor G7 și că SUA și aliații săi vor impune „sancțiuni severe Rusiei”.

ACTUALIZARE 07.19 Armata rusă susține că nu vizează orașele ucrainene. Armata rusă a lansat o declarație joi în care susține că nu vizează orașele ucrainene, contrar celor transmise de echipele CNN de la sol care raportează explozii în toată țara.

ACTUALIZARE: 07.00 Zelenski spune că Rusia a efectuat lovituri cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei și asupra polițiștilor de frontieră ucraineni, exploziile fiind auzite în multe orașe din țară.

El a adăugat că a vorbit cu președintele american Joe Biden și le-a spus ucrainenilor să stea acasă și să rămână calmi: „Armata lucrează. Voi fi cu tine tot timpul. Rămâi puternic. Vom câștiga pentru că suntem Ucraina. Glorie Ucrainei", a fost mesajul președintelui.

Zelenski a mai spus că Ucraina va introduce legea marțială pe toate teritoriile statului, relatează Reuters

ACTUAIZARE 06:55 Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean  Volodimir Zelenski poartă convorbiri, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

ACTUALIZARE 06:46  Orașul ucrainean Harkov sub atac rusesc.

ACTUALIZARE 6:40 Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko,  a confirmat jurnaliștilor că trupele ruse au debarcat la Odesa şi au trecut graniţa în oraşul Harkov.

ACTUALIZARE 06:37 Autoritățile europene de reglementare a aviației avertizează că există un „risc ridicat” pentru aeronavele civile în apropierea graniței cu Ucraina, temându-se că ar putea fi vizate intenționat la orice altitudine.

„Operatorilor aerieni li se reamintește că aceasta este acum o zonă de conflict activ”, spune Agenția pentru Siguranța Aviației a Uniunii Europene, cunoscută sub numele de EASA.

ACTUALIZARE 06.30 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a confirmat „invazia pe scară largă” a Ucrainei de către Rusia.

”Putin tocmai a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei. Orașele pașnice ucrainene sunt  sub lovituri. Acesta este un război de agresiune. Ucraina se va apăra și va câștiga. Lumea poate și trebuie să-l oprească pe Putin. Momentul să acționăm este acum.”

ACTUALIZARE 06.18 Locurile unde au fost auzite explozii: Kiev, Harkov - al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Kramatorsk, Dnipro, Mariupol, Odesa, Zaporizhzhia.

ACTUALIZARE 06.16
Interfax transmite că trupele ruse sunt debarcate în Mariupol și Odesa.

ACTUALIZARE 06.09 Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a confirmat că invazia a început cu lovituri de rachete asupra Kievului.

Potrivit lui Gerashchenko, centrele de control, cum ar fi aerodromurile și cartierele generale militare, sunt lovite de bombardamente la Kiev și la Harkov. A fost deschis foc de artilerie de-a lungul graniței.

ACTUALIZARE 06.01 Președintele Klaus Iohannis condamnă agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. "Va fi întâmpinată cu cea mai puternică reacție de către comunitatea internațională, cu consecințe masive și costuri dintre cele mai severe", a transmis șeful statului.

ACTUALIZARE 06.00 Ministerul de Interne al Ucrainei confirmă că Kievul este atacat cu rachete de croazieră și balistice.

ACTUALIZARE 05.53 Aeroportul din Bila Tserkva, aflat la aproximativ 100 de km sud de Kiev, este bombardat. Se semnalează bombardamente și la Dnipro.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI