Explozii în biserici și hoteluri din Sri Lanka: cel puţin 207 morţi și sute de răniţi. Printre victime se numără mulți cetățeni străini

21 aprilie 2019, 10:58

Au apărut imagini de amator filmate într-o biserică din nordul capitalei Colombo, la scurt timp după explozia unei bombe. 50 de oameni au murit doar acolo.

Scene similare s-au întâmplat în alte două biserici catolice, chiar în timpul slujbei de Paști.

Malcolm Ranjith, Arhiepiscopul din Colombo: „Cer guvernului să demareze o anchetă robustă şi imparţială, pentru a afla cine sunt cei responsabilii şi să-i pedepsească fără milă, pentru că numai nişte animale se pot comporta în acest fel. Fac şi un apel către cei care pot să doneze sânge, pentru a-i ajuta pe răniţi„.

Papa Francisc, care oficia slujba de la Vatican, a reacționat cu durere la veștile venite din Sri Lanka.

Papa Francisc: „Îi încredinţez Domnului pe cei care au murit în acest mod tragic şi mă rog pentru răniţi şi pentru toţi cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic”.

Teroriștii au lovit și 4 hoteluri de lux din Colombo, populare printre turiști. Mai multe zeci de străini au murit, dar până acum nu se știe naționalitatea lor. Potrivit MAE, nu există cetățeni români printre victime.

Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe: „Lucrul cel mai vulnerabil este un grup de 8 copii plus un însoțitor, care, din fericire, au fost preluați în urma discuțiilor ambasadei noastre cu autoritățile din Colombo, au fost preluați și duși într-o bază militară, în apropierea Colombo„.

Președintele Klaus Iohannis a condamnat într-un mesaj atacurile și a transmis condoleanțe.

Peste 400 de oameni au fost răniți în deflagrații.

Mulți oameni au luat cu asalt spitalele pentru a afla informații.

Poliția a arestat 7 suspecți, dar până acum atacurile nu au fost revendicate.

Autoritățile au impus restricții de circulatie pe o perioada nelimitată și au blocat internetul, în special accesul la rețele de socializare și servicii de mesagerie.

După 3 decenii de război civil, Sri Lanka a fost relativ pașnică după înfrângerea separatiștilor Tamili, în 2009, fără incidente de asemenea amploare.

___________________________________

Peste 50 de persoane au fost ucise în biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, a indicat un oficial al poliției, citat de agenția Reuters, preluată de Mediafax.

Imaginile au arătat cadavre întinse pe pământ, sânge pe pereţii bisericii și acoperișul distrus.

Mass-media a raportat că 25 de persoane au fost ucise într-un alt atac asupra unei biserici din Batticaloa, în Provincia Estică.

Cele trei hoteluri care au fost lovite sunt Shangri-La Colombo, hotelul Kingsbury și Cinnamon Grand Colombo. Nu se cunoaşte dacă în hoteluri au existat victime.

Nouă străini se numără printre morți, potrivit oficialilor.

Una dintre explozii s-a produs la Biserica Sf. Anthony din Kochcikade, Colombo.

Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a convocat la domiciliul său un consiliu de securitate națională.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile din Sri Lanka.

„Condamn cu fermitate atacurile înfiorătoare la adresa oamenilor nevinovaţi din Sri Lanka în duminica Paştelui. Condoleanţe tuturor celor care au avut de suferit. Trebuie să apărăm libertatea religioasă şi credinţa”, a scris şeful statului pe Twitter.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite