Explozie urmată de incendiu la o instalație de la Rafinăria Petromidia. O persoană a murit și cinci au fost rănite

2 iulie 2021, 12:50

În zona platformei Petromidia a avut loc o explozie urmată de un incendiu, în urma cărora o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite. Bărbatul decedat avea 32 de ani. Doi dintre răniți, cu arsuri grave pe suprafața corpului, au fost transferați la Spitalul Floreasca din Capitală. Directorul general al Rompetrol Rafinare a declarat că incendiul a apărut la instalaţia de hidrofinare benzină, iar suflul propagat a generat încă trei focare, cauza probabilă fiind fisurarea unei conducte. După deflagrație a fost declanșat planul roșu de intervenție, iar locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert. Datorită promptitudinii salvatorilor, în mai puțin de o oră de la apelul 112, incendiul a fost localizat și în 3 ore a fost stins. În cauză s-a deschis dosar penal in rem.

 

 

 

ACTUALIZARE Doi bărbați răniți, cu arsuri pe 45 la sută din suprafața corpului, respectiv 25-35 la sută, se află internați în secția de arși a Spitalului Floreasca cin Capitală. Raed Arafat: Dacă se solicită, suntem pregătiți să îi transferăm în străinătate.

 

ACTUALIZARE Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu-Teşloveanu, a afirmat că incendiul de la Petromidia a apărut la instalaţia de hidrofinare benzină, iar suflul propagat a generat încă trei focare, cauza probabilă fiind fisurarea unei conducte. El a precizat că incendiul s-a iscat pe o platformă unde sunt diverse echipamente industriale, în zona respectivă aflându-se cinci persoane. Patru dintre acestea au fost rănite şi una a fost găsită decedată. „Din păcate, la instalaţia de hidrofinare benzină, în jurul orei 12,30, aşa cum am fost anunţaţi prin dispecerat, a apărut un incendiu. Flacăra, suflul propagat a generat încă trei focare. Din nefericire, unul dintre colegi, care opera în zonă, a fost prins de suflul acestei explozii. În timpul intervenţiilor s-au făcut eforturi disperate de a-l găsi, au intrat echipaţi cu echipamente speciale de protecţie împotriva focului. Într-un final am reuşit să îl găsim, din păcate nu s-a mai putut face nimic. (…) A fost afară pe o platformă în care sunt diverse echipamente industriale. (…) Pe platformă în momentul respectiv erau cinci persoane, în zonă. Toate cele cinci au fost rănite, doi mai uşor, unul mediu şi unul sever”, a declarat Crudu-Teşloveanu, potrivit Agerpres.

 

ACTUALIZARE Pacientul în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe aproximativ 40% din suprafața corporală, a ajuns la București. Acesta va fi internat la Spitalul Floreasca.

ACTUALIZARE Ministrul de Interne adresează condoleanțe familiei persoanei care a murit la Rafinăria Petromidia Năvodari. Ministrul de Interne este alături de cei 4 răniți și de familiile acestora și mulțumește personalului de intervenție.

„Datorită promptitudinii salvatorilor, în mai puțin de o oră de la apelul 112, incendiul a fost localizat și în 3 ore a fost stins. A fost o mobilizare exemplară de resurse umane și tehnice și țin să le mulțumesc tuturor celor implicați, care astăzi au prevenit transformarea acestei tragedii într-un dezastru, un eveniment ce putea avea urmări mult mai grave.
Nu în ultimul rând, îi asigur pe toți locuitorii din zonă, printre care se numără turiștii aflați pe litoral, că siguranța lor nu a fost și nici nu va fi pusă în pericol în urma acestui nefericit eveniment” a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

(w460) Explozie,

 

ACTUALIZARE: Raed Arafat: Un rănit este transportat cu elicopterul la Floreasca. Urmează al doilea.

ACTUALIZARE Situația răniților, potrivit secretarului de stat Raed Arafat: Un rănit cu arsuri pe 45% din suprafața corpului, un rănit cu arsuri pe 25% din suprafața corpului, doi răniți ușor. Cele două victime cu arsuri vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca), potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă. Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, citate de ministrul Sănătății, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B. Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital.

ACTUALIZARE Persoana care fusese dată dispărută după explozie a fost găsită moartă, a anunțat prefectul de Contanța, la o televiziune. Bărbatul avea 32 de ani.

ACTULIZARE ISU Dobrogea confirmă că sunt cinci victime – persoane rănite- și o persoană dispărută.

Un rănit cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, unul cu arsuri la nivelul feței transportat la spital, o persoană cu traumatism membru inferior, o persoană cu traumatism lombar transportată la spital și alta cu arsuri minore. O persoană este dată dispărută.

ACTUALIZARE. Florin Cîţu: I-am solicitat lui Raed Arafat şi şefului IGSU să coordoneze intervenţia de salvare

Prim-ministrul Florin Cîţu anunţă că i-a solicitat secretarului de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă pe platforma Midia – Năvodari şi să coordoneze intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozia de la Rafinăria Petromidia.

 

Firul evenimentelor prezentat de DSU

Astăzi, 2 iulie 2021, la ora 12:16 a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la Rafinăria Petromidia, localitatea Năvodari, județul Constanța.

În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum.

Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea imediată a victimelor , dintre care, 1 cu arsuri pe 45% din suprafața corpului transportată cu elicopterul SMURD la spital, 1 cu arsuri la nivelul feței transportată la spital, 1 cu traumatism membru inferior, 1 cu traumatism lombar transportată la spital, 1 cu arsuri minore. La acest moment se efectuează operațiuni de căutare – salvare în cazul unei persoane dispărute.

Incendiul a fost localizat la ora13:14, fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți.

La locul intervenției s-au deplasat aproximativ 50 de pompieri către au încadrat în primă fază 5

Autospeciale de stingere cu apa și spumă, 1 autocamion cu 2000 l substanța de stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 1 cisternă, 5 ambulanțe SMURD de prim ajutor, 1 unitate de terapie intensivă mobilă și 5 ambulanțe ale Serviciului de Ambulanță Județean Constanta.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns, s-a dispus alocarea de forte suplimentare, respectiv: 8 autospeciale de atingere cu apă și spumă din cadrul ISU Călărași, Ialomița, Tulcea, Brăila, precum și un autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Ulterior cantitatea de substanta de stingere a fost suplimentata cu cate 2000 l de la ISU CL, ISU GL, ISU TL, ISU ÎL și ISU VN

Situația este încă în dinamică, vom reveni cu actualizări.

La acest moment situația este sub control, iar în urma consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, direcția fumului este în sens opus fată de plajă și de oraș, motiv pentru care cetățenii sunt în siguranță. Cu toate acestea rugăm populația să își ia măsuri de autoprotecție prin închiderea ferestrelor.

ACTUALIZARE Potrivit ultimelor informații cinci persoane sunt rănite și o persoană este dispărută.

ACTUAALIZARE Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a anunțat că sunt trei victime –  o persoană rănită grav, două ranite mai ușor – și o persoană dispărută.

Incendiul încă se manifestă cu flacără. pericolul nu a fost eliminat.

ACTUALIZARE Reprezentanții Rafinăriei Petromidia au transmis un comunicat în care informează că procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate in condiții de siguranță.

ACTUALIZARE  Starea de sănătate a victimelor

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare

• 1 victimă cu traumatism lombar

• 1 victimă cu arsură la nivelul feței

ACTUALIZARE Potrivit unui comunicat ISU Dobrogea sunt trei victime. A treia victimă, cea cu arsuri pe aproape 50 la sută din suprafața corpului a fost transportată cu elicopterul la spital.

ACTUALIZARE Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a informat că fumul se îndreaptă către largul mării, iar impactul asupra mediului poate fi major.

„Am fost informat că acum câteva minute a avut loc o explozie majoră la Petromidia Năvodari. Situaţia este gravă. (…) Accesul este restricţionat, limitat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă. Există în continuare pericol de explozie. (…) Din păcate, din primele informaţii, există şi victime, dar evaluarea situaţiei este în responsabilitatea ISU (…). Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM, norul de fum se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului laborator mobil pentru a monitoriza calitatea aerului”, a spus ministrul, la Bistriţa.

____________________

Incendiul se manifestă violent. Fumul gros s-a putut vedea de la kilometri distanță.

Populația a fost avertizată prin RO ALERT că în această zonă s-a produs o explozie și a fost sfătuită să închidă ferestrele și să evite deplasările.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat și ministrul de Interne, Lucian Bode, se îndreaptă spre locul incendiului.

Opt autospeciale de stingere intervin la fața locului. ISU Ialomița  a trimis 2 autospeciale de stingere, ISU Tulcea – 2 autospeciale de stingere, ISU Brăila – 2 autospeciale de stingere și autocamion cu 2.000 litri substanță de stingere.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite