Explozie de culoare și parfum. Lalele în decembrie

27 decembrie 2022, 20:17

Explozie de culoare şi miros suav în serele lui Gheorghe Tonu din satul Bardar. Lalelele și-au deschis petalele cu o săptămână mai devreme decât anul trecut.

Ce bucurie, au început a înflori lalelele, a început a creşte roadă noastră. Sunt gingaşe şi frumoase. Avem lalele, sunt vreo 12 soiuri şi vreo 5-6 culori. Eu o să am flori, anume lalele cred că până la 8 martie. În total, până la 8 martie o să fie vreo 50 de mii de lalele. Din lalele faci un cadou frumos şi după preţ nu e aşa scump. Vreo 40 de ani în urmă când le-am făcut, din hobby după care a devenit un business”, spune Gheorghe Tonu, antreprenor.

La început, planta florile în pământ. Dar de trei ani folosește o tehnologie modernă: bulbul este fixat pe un suport special, iar în apă stă doar rădăcina.

15 grade e temperatura potriva pentru lalele, iar florile mai au nevoie de multă migală și dragoste. Acum întreţinerea culturii e mai scumpă, dar bărbatul nu renunță la afacerea căreia i-a dedicat 40 de ani de muncă.

”Sunt costuri. Noi facem focul cu cărbune, cărbunele s-a scumpit cam de 3 ori faţă de anul trecut, eu cresc lalele pe apă şi sunt investiții în containere speciale, lăzi, investiţii în bulbi şi lucru manual”, mai spune Gheorghe Tonu.

Unii basarabeni vin să cumpere flori chiar din sera de la Bardar, alţii merg la piața angro de flori din Chişînău. O lalea costă în jur de 15 lei moldovenești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite