Explozie de COVID în România. Oamenii nu se mai tem de boală: Nu mi-e frică, am trecut prin boală, ne-am vaccinat, ne-am tratat

21 iulie 2022, 19:27

Criza COVID nu mai este în prim planul fricilor noastre, spune sociologul Ana Bulai. Din acest motiv rare sunt momentele în care vedem pe cineva că poartă mască sau că păstrează distanţă faţă de cei din jur. Situaţia din Ucraina, creşterea preţurilor sau instabilitate energetică îi preocupă acum mai mult pe oameni.

Ana Bulai, sociolog: „Reacţionăm cu ceea ce am putea numi o oboseală socială, respectiv o rezistenţă la ceea ce s-ar putea impune sau se doreşte a se impune în lume. Au intervenit în agenda socială teme care generează frică într-o măsură similară, poate chiar mai mare decât ameninţarea COVID.  Suntem cumva amorţiţi de multele frici pe care le avem în acest moment şi încercăm să gândim varianta optimă, individuală pentru fiecare dintre noi.”

Acum două săptămâni, în România erau 14.000 de cazuri de COVID, iar săptămâna trecută numărul total al cazurilor depăşise 25. 000.

Ce spun oamenii: „Cred că, dacă ne vom proteja corespunzător, vom trece şi peste această etapă.” Rep: Veţi purta din nou mască?  „Sigur”.

„E îngrijorător ce-i drept, mă gândesc numai la începerea școlilor şi facultăţilor.”

Rep: Îţi e frică? Nu neapărat, am trecut prin boală, ne-am tratat, ne-am protejat.

Rep:  Îţi e frică de numărul de cazuri? Nu neapărat, dar vreau să mă protejez.

 

Corneliu Popescu, director medical al Spitalului „Victor Babeș”: „Spaţiile închise, acolo există riscul cel mai mare de transmitere a SARSCOV2 şi acum ţine de fiecare, la fel şi vaccinarea, la fel şi purtarea măştii, fiecare se protejează atât consideră de cuviinţă.”

Ultima raportare arată că în România sunt 7.129 de cazuri noi. Numărul celor internaţi este într-o uşoară creştere – 2.432.

Dr. Simin Florescu, managerul Spitalul „Victor Babeş”: „Sunt din ce în ce mai multe, din păcate, şi nu e vorba numai de internări, e vorba de prezentări, prezentări pentru testare, pentru evaluare. Ceea ce vedem cu bucurie în suflet este că nu mai avem acele cazuri gravisime, care veneau în pragul sufocării.”

Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, unde incidența a depăşit deja 5 la mie. Urmează Cluj, Constanţa şi Timiş, unde în urmă cu o lună erau 30 de cazuri, iar acum sunt peste 300. La începutul lunii august va fi redeschis spitalul modular de pe stadionul CFR şi vor fi operaţionalizate toate paturile COVID  în spitalele din judeţ.

Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș: „Deja încep să se aglomereze. Cred că este momentul să fim pregătiţi cu un număr mai mare de paturi pentru a preîntâmpina acest aşa-zis val şase al pandemiei. Noi nici în valul 5, la începutul anului, nu am avut niciodată momente de sincope şi nu au fost probleme cu paturile”.

În spitalele din România sunt acum 155 de persoane în secţiile de anestezie terapie intensivă, dintre care trei  copii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă