Explozie de cazuri de pneumonie comunitară. Medicii recomandă purtarea măștii în spațiile aglomerate

S-au înmulțit pneumoniile comunitare, chiar dacă ne apropiem de vară, iar de obicei boala se răspândea mai devreme. Sunt chiar mai multe cazuri decât înainte de pandemie. Persoanele cu imunitatea slăbită sunt mai expuse: 15 la sută e rata de mortalitate la cei cu comorbidităţi. Medicii recomandă ca persoanele care au simptome respiratorii şi tuşesc să poarte masca de protecţie, ca să nu-i infecteze pe cei din jur.

20 Mai 2022, 12:06 (actualizat 20 Mai 2022, 23:47) Știrile TVR |

Kristian are 54 de ani. Suferă de diabet, are şi boală pulmonară obstructivă cronică, iar acum - şi pneumonie. S-a dus întâi la Spitalul Municipal din Timişoara, fiindcă se simţea rău: transpira tare, tusea seacă era tot mai chinuitoare şi se sufoca. Sâmbătă seara a fost transferat cu ambulanța la Spitalul Victor Babeș.

Zilnic, 10-12 pacienți ajung în ambulatoriu sau la camera de gardă cu suspiciunea de pneumonie comunitară virală, dar şi bacteriană. Sunt tot mai mulţi de două-trei saptamâni.

Medicii spun că apariția cazurilor de pneumonie a fost favorizată de vremea deosebit de rece dimineața și seara și foarte cald în timpul zilei.

În plus, în perioada pandemiei a scăzut mult imunitatea populației. Cele mai multe cazuri sunt de boală ușoară, dar pot fi și complicații care duc la internare.

Medicii recomandă persoanelor care sunt în grupele de risc să poarte masca de protecție în spațiile aglomerate.

Prof. dr. Cristian Onacea, manager, Spitalul "Victor Babeş" Timişoara: Probabil de la încălzirea bruscă a temperaturii și diferențele mari între dimineață și prânz. Pe de altă parte, la renunțarea bruscă a măștii de protecție și a spațiilor acestea aglomerate, în care este de ajuns ca o persoană să fie infectată, să fie răcită și să disemineze infecția respiratorie mai departe. Se poate lua destul de ușor, inclusiv prin transmisie aeriană, stând în proximitatea unui om infectat care strănută, care tușește. La vârstnici, o anumită stare de fatigabilitate sau de oboseală poate să fie asociată cu un debut de pneumonie.

Boala se manifestă cu febră înaltă, frisoane, junghiuri toracice, tuse, dificultăți de respirație, dureri musculare, de cap şi chiar abdominale.

La Spitalul Victor Babeș din Timișoara au ajuns în ultima săptămână aproximativ 40 de cazuri.

Dr. Gabriel Geru, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara: Numărul este în creștere. Masca, prevenția, vaccinarea contra pneumoniei - sunt măsuri pe care le putem acționa și atunci transmiterea este mult mai joasă.

Şi la spitalul "Victor Babeş" din Capitală se internează, în fiecare zi, câte 10 pacienţi cu pneumonii. Cei cu imunitatea slăbită, cu cancer sau alte boli cronice sunt mai expuşi.

Dr. Ștefan Lazăr, medic primar boli infecţioase, Spitalul "Victor Babeş" Bucureşti: Am văzut multe cazuri de infecţii respiratorii, atât virale cât şi bacteriene. Dacă tuşesc, dacă ştiu că am ceva respirator, pentru a-i proteja pe cei din jur ar trebui să mă gândesc şi să port mască eu măcar.

Numai în ultima săptămână, în toată ţara au fost raportate peste 36 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute, inclusiv pneumonii.

Medicii au avut şi peste 300 de cazuri de gripă clinică, de şapte ori mai multe faţă de aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

Trei dintre pacienţi au ajuns la forme severe de infecţie. Anul trecut era doar unul în acelaşi interval.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI