Explozia preţurilor la energie aruncă în aer bugetele spitalelor şi îi poate lăsa pe bolnavii internaţi fără medicamente şi materiale sanitare. Ministerul Sănătății vrea să propună un mecanism de compensare

Încă din lunile de vară, unităţile sanitare au primit facturi mărite cu peste 50%. O arată o evaluare prezentată de Ministerul Sănătăţii, care va propune Guvernului un mecanism de compensare, ca spitalele să aibă cu ce să-i trateze pe pacienţi.

08 Noiembrie 2022, 21:28 (actualizat 08 Noiembrie 2022, 22:04) Știrile TVR |

Încă din vară, facturile uriaşe la energie au zdruncinat bugetele spitalelor. Apropierea iernii le dă fiori celor care trebuie să asigure medicamente şi consumabile pentru bolnavii internaţi.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: "Factura pentru gaze naturale a fost mai mult decât dublă în august faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Media pentru 257 de spitale a depăşit 22 de mii de lei în august și a trecut de 35 de mii de lei în septembrie. Sumele datorate pentru energia electrică sunt şi mai mari. Factura medie din spitale s-a apropiat de 105 mii de lei în septembrie. Costurile sunt mai mari cu 47% faţă de acelaşi interval de anul trecut".

Doar pentru energie, costurile au fost mai mari cu peste 50% în spitale, în trimestrul al treilea, arată o evaluare prezentată de ministrul Sănătăţii.

"Am făcut această evaluare ca să evităm o situaţie care ar putea să fie periculoasă în ceea ce priveşte aprovizionarea corespunzătoare a spitalelor. (...) Intrăm în sezonul rece şi, evident, aceste decalaje pot să crească. O să facem o propunere concretă Guvernului României", a declarat ministrul Alexandru Rafila.

"Poţi să găseşti un mecanism financiar de compensare care să suplimenteze fondurile permanent pentru materiale sanitare şi medicamente", a adăugat el.

În multe spitale, lipsesc deja tot felul de materiale şi echipamente de bază, pe lângă medicamente, iar de două luni situaţia achiziţiilor pare să se agraveze, spun reprezentanţii pacienţilor.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: "Pacientul român, în următoarea perioadă, se află într-o situaţie de risc. Siguranţa pacienţilor este pusă în pericol. (...) Nu am vrea să păţim ce am păţit la intrarea în pandemie, când nu aveam nici măşti de protecţie. Medicii nu au echipamente de protecţie. Mulţi dintre ei sunt nevoiţi să reducă numărul de intervenţîi chirurgicale".

Unde nu s-au epuizat, stocurile sunt reduse, iar perspectivele de completare sunt sumbre, spun reprezentanţii pacienţilor, care cer măsuri urgente.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI