Explicaţii pentru introducerea coplatei. Ministrul Sănătăţii: “Trebuie să scoatem privatul din zona gri”

12 aprilie 2019, 12:35

La dezbaterea publică de la Ministerul Sănătății, întâlnire cerută în mod expres de reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, aceştia din urmă au cerut asigurări că o dată cu introducerea sistemului de coplată, bolnavii nu vor fi puşi în situaţii fără ieşire.

Potrivit reprezentanţilor furnizorilor de servicii medicale private, după introducerea acestui sistem de coplat vor exista analize uzuale pentru care nu se va percepe niciun ban.  Lucrul acesta ar urma să fie stipulat în noul contract cadru, de la 1 iulie.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind coplata ar fi trebuit adoptat în sedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, dar în ultimul moment a fost scos de pe ordinea de zi pentru câteva modificări.

“Nu s-a înţeles ce vrem prin această ordonanţă de urgenţă. Nu e normal să fim mult mai transparenţi? Nu e normal să punem cărţile pe faţă? Oricum, pacientul care se duce în privat plăteşte. Trebuie să scoatem privatul din zona gri. Pentru că în anumite situaţii ne folosim de privat. Ei ne completează sistemul de stat, acolo unde nu facem faţă. Această ordonanţă are un caracter de urgenţă pentru că după ea urmează încă două acte normative, care trebuie adoptate, astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul contract cadru, cu noile norme”, a precizat Sorina Pintea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Federaţia Solidaritatea Sanitară continuă protestele și a pichetat joi spitalele

Grevă generală în Italia, în Transporturi, Sănătate și Educație