Explicațiile jandarmilor, demontate de experți. Hari Bucur Marcu: Preferă să se arate incompetenți decât să recunoască intervenția ilegală

Dincolo de efectele intervenţiei în forţă asupra stării de sănătate a multora dintre manifestanţi, oamenii vor să afle de ce nu au fost identificate persoanele violente din piaţă. Cel care a coordonat operaţiunea a adus argumente ipotetice, în direct la TVR. „Dacă s-ar fi extras agitatorii, protestatarii le-ar fi luat partea”, spune maiorul Laurenţiu Cazan. Experţii au însă alte explicaţii pentru modul în care s-a acţionat vinerea trecută.

17 August 2018, 21:46 (actualizat 18 August 2018, 00:44) |
Explicațiile jandarmilor, demontate de experți
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-un an și jumatate, în Piața Victoriei, în fața Guvernului au fost nenumărate proteste, autorizate sau nu, și la care au participat mulți dintre cei prezenți și pe 10 august. În mulțime au mai apărut și persoane sau grupuri care incitau, dar forțele de ordine reușeau să-i extragă, ori să-i izoleze. O spun martori dar și specialiști. Fostul sef al Serviciului Strategii de Apărare, la Statul Major General al Armatei române a analizat intervenția jandarmilor.

"Ei preferă în momentul de faţă să se arate incompetenţi, fără cultură de specialitate, militară. Preferă să se arate în felul acesta, neputincioşi, incapabili să realizeze o situaţie şi chiar periculoşi pentru că au intrat în mulţime cu armament şi muniţie fără să fie protejaţi ei înşişi. Lucrurile acestea ei preferă să le arate aşa decât să recunoască faptul că ei au avut o acţiune cu totul imorală şi ilegală" - Hari Bucur Marcu, expert în probleme de securitate,.

Dar comandantul intervenției de vinerea trecută susține că de data aceasta au fost persoane care au avut drept țintă confruntarea cu jandarmii. Maiorul Laurențiu Cazan ezită să spună însă cine s-ar fi aflat în spatele grupurilor violente.

"E clar că au fost persoane care au acționat în mod susținut împotriva forțelor. Scopul a fost unul singur de a tulbura ordinea publică. Cum de nu ii aflam ca sunt unii de acum 6 ani (...) Eu am încredere în instituțiile statului" - maior Laurențiu Cazan, comandantul intervenției din Piața Victoriei.

"Domnul maior Laurenţiu Cazan ar fi trebuit să spună aşa: Noi am avut informații că cutarică a organizat grupuri dintr-acestea, cutărică fiind o instituţie, un grup organizat, chiar infracţional,o galerie de fotbal. Nu arunci oameni cu armament şi muniţie în mijlocul unei mulţimi pe care nu o cunoşti. Trebuia să ştie foarte bine de la bun început cine sunt ăia, cine ia organizat, cine ia înarmat" - Hari Bucur Marcu, expert în probleme de securitate.

Comandantul intervenției de săptămâna trecută a declarat ieri în exclusivitate la TVR că nu are ce să-și reproșeze din punct de vedere tactic și al planificării organizatorice. Numărul doi din Jandarmeria Capitalei a fost singurul oficial implicat în evenimentele din 10 august care a făcut declarații publice.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 27°C
IASI 24°C 27°C
CLUJ 27°C 28°C
CONSTANTA 22°C 23°C
CRAIOVA 27°C 30°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI