Explicația președintelui Ungariei privind vizita privată din mai. Katalin Novak a evitat subiectul discursului rasist al lui Viktor Orban

7 septembrie 2022, 18:57

Jurnaliştii i-au cerut preşedintelui Ungariei o reacţie oficială faţă de discursul rasist făcut de premierul Viktor Orban în această vară, la Tuşnad.

Katalin Novak a fost întrebată şi de vizita neoficială făcută în România, în luna mai a acestui an.

Proaspăt aleasă președinte al Ungariei, Katalin Novak a venit la Alba Iulia, ca invitat de onoare al Zilei Unității Reformate Maghiare. Cu acel prilej, a ținut un discurs, după ce a fost dezvelită statuia principelui transilvănean Gábor Bethlen. Faptul că vizita a fost una privată și neanunțată în presa din România a stârnit valuri de critici.

Astăzi, la câteva luni după acel moment, cu prilejul vizitei oficiale la București, președintele Ungariei a dat și câteva explicații după ce a fost întrebată de jurnaliști: „Domnul Preşedinte a ştiut de această vizită, l-am informat în mod oficial pe domnul preşedinte despre această vizită. L-am invitat, eu am fost acolo, dânsul nu a putut veni, deci nu există nicio problemă cu această vizită. Mulţumesc.

Înainte că președintele Ungariei să facă aceste precizări, Klaus Iohannis a atins subiectul oficialilor ungari care au vizitat țara noastră în afara vizitelor oficiale, făcând apel la un discurs public moderat în „spiritul parteneriatului nostru strategic”: „Am subliniat foarte clar poziţia foarte clară şi principială a părţii române care se referă la necesitatea unui discurs public în logica şi spiritul parteneriatului nostru strategic şi ale tratatului politic de bază.”

Ultima vizită oficială în România a unui preşedinte al Ungariei a fost efectuată de Árpád Göncz în 1997. În Budapesta, o vizită la nivel de şef de stat a avut loc ultima oară în 2009, şi a fost făcută de Traian Băsescu, la invitaţia preşedintelui Ungariei de atunci, László Sólyom.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, după vizita la Cotroceni: Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen. Iohannis: Am convenit că etnicii maghiari ar fi bine să vorbească și limba română

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite