Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș: Ne așteptăm ca la toamnă să avem o creștere a numărului de cazuri. E posibil să apară din nou restricții

Expertul în sănătate publică avertizează că la toamnă ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri, mai ridicată acolo unde persoanele nu s-au imunizat, și e posibil să apară din nou restricții.

01 Iulie 2021, 20:00 (actualizat 01 Iulie 2021, 20:26) Știrile TVR |

Răzvan Cherecheș: Valul 4 nu va avea intensitatea valului 4, în ciuda faptului că tulpina Delta este mai infecțioasă, pentru că avem un procent din populație care este deja vaccinată. Chiar dacă ești imunizat, te poți infecta, dar simptomele vor fi ușoare sau moderate, mai spune profesorul Cherecheș.

Acesta a dat exemplul Israelului sau Marii Britanii, unde crește numărul persoanelor infectate, dar numărul deceselor și al internărilor la ATI rămâne mic.

Expertul în sănătate publică avertizează că la toamnă ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri, mai ridicată acolo unde persoanele nu s-au imunizat, și e posibil să apară din nou restricții.

Răzvan Cherecheș: Tulpina Delta este deja peste tot în România, va deveni majoritară prin luna august. Dacă Guvernul nu intensifică campania de informare și educare a populației, customizate pe anumite grupuri țintă, dacă Guvernul nu oferă stimulente pentru vaccinre, nu vom ajunge la un procent care să ne garanteze imunitate de grup (...) Când ne va lovi valul 4 vom avea un procent mare din populație nevaccinată, care va fi principalul rezervor din care va crește numărul de cazuri noi.

În cel mai fericit scenariu, spune Răzvan Cherecheș, abia în primăvara anulu viitor vom ajunge la imunitatea de grup. În scenariul mai realist, nu vom reuși să ajungem la imunitatea de grup, ceea ce înseamnă că pentru viitori câțiva ani, va fi un proces de ajustare a virusului în populația, și, mai ales în sezonul rece vor fi iar restricții în zonele mai puțin vaccinate.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI