TEMA ZILEI

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș: Efectul vaccinurilor se va vedea abia în valul 4, care va începe din toamnă. Ministerul Sănătății nu comunică suficient, mai ales în condițiile fenomenului de oboseală

"Pentru valul de acum, măsurile care ne vor salva sunt aceleași: testare cât mai extinsă, și aici vedem că nu reușim nicicum să creștem numărul de teste, anchete epidemiologice, vedem că nici cu astea nu reușim să ne descurcăm, și restricțiile, respectiv purtarea măștii, evitarea aglomerărilor, ventilație", a subliniat joi seară, la Tema zilei, expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș. El a atras atenția că, deși a crescut ritmul, Ministerul Sănătății nu comunică suficient. Tot din această perspectivă, de vină sunt și autoritățile locale. Cifrele continuă să crească chiar și sub restricțiile cele mai dure pentru că "avem carantină pe hârtie, pe model românesc".

18 Martie 2021, 23:54 (actualizat 19 Martie 2021, 17:39) | Mihaela Carpea |
Tema Zilei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Din nefericire, vaccinurile nu ne protejează de acest val, de valul 3. Efectul vaccinurilor se va vedea abia pentru valul 4, care va începe din toamnă. Pentru că abia atunci vom avea un număr suficient de mare de persoane care au fost vaccinate și care nu vor mai fi expuse în acest fel. Pentru valul de acum, măsurile care ne vor salva sunt aceleași de până acum, respectiv: testare cât mai extinsă, și aici vedem că nu reușim nicicum să creștem numărul de teste, anchete epidemiologice, vedem că nici cu astea nu reușim să ne descurcăm, și restricțiile, respectiv purtarea măștii, evitarea aglomerărilor, ventilație", a explicat Răzvan Cherecheș.

"Ei bine, dacă aceste măsuri nu sunt respectate, din nefericire vom avea în continuare o creștere a numărului de cazuri și va trebui să luăm măsuri -  autoritățile vor lua măsuri și restricții mult mai severe. Dar trebuie să fim foarte clari - motivul pentru care vom ajunge la o carantină, dacă se va ajunge acolo, va fi din cauză că nu se respectă regulile, autoritățile nu reușesc să transmită un mesaj clar - de ce trebuie purtată masca în continuare".

Întrebat de jurnalistul Radu Andrei Tudor cine nu reușește să transmită acest mesaj, Cherecheș a răspuns: "Aici avem o combinație. Avem Ministerul Sănătății care trebuie să comunice cu toată lumea, și avem autoritățile locale, care trebuie să se asigure că regulile sunt respectate pe plan local".

Întrebat în continuare dacă Ministerul Sănătății nu comunică suficient, Cherecheș a subliniat: "Nu. Nu, nu. Deci Ministerul Sănătății în continuare, deși a crescut ritmul de comunicare, nu comunică suficient. Mai ales în condițiile în care avem fenomenul ăsta de oboseală. Oamenii au obosit, au obosit de respectare, au obosit de măști, au obosit de toate astea".

"Dar trebuie să fie foarte clar: mai avem două luni, deci trebuie să mai strângem din dinți încă două luni, până începe luna mai, până începe să se încălzească vremea, și din acel moment, din cauză că ieșim afară, se deschid geamurile, se ventilează spațiile mai bine, va începe să scadă încet-încet rata de transmitere a virusului. Peste vară vom avea din nou relaxare", a adăugat specialistul.

Răzvan Cherecheș a atras totodată atenția că acolo unde a fost impusă, carantina nu este aplicată corespunzător și de aici numărul tot mai mare de cazuri.

"Carantina aplicată funcționează, pentru că scade interacțiunea între oameni. Doar în condițiile în care avem carantină pe hârtie, pe model românesc, și de fapt, în realitate, nu este implementată corespunzător de către poliția locală și de către autoritățile locale, în aceste condiții, numerele vor continua să crească", a arătat Cherecheș.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI