Expertul în educație Ștefan Vlaston, despre calendarul legilor Educației: Cum să faci în două luni ce altădată s-a făcut într-un an? Este exclus! Nu poți să te joci cu astfel de legi

11 ianuarie 2023, 12:07

În primul rând, că am avut multe termene, cel puțin 10, niciunul nu a fost respectat în ultimii ani, legat de legile Educației. Ba mai mult, un ministru a și demisionat pentru că nu putea să ducă la bun sfârșit parcursul acestor legi, a spus Ștefan Vlaston, la TVR INFO.

Expertul în educație este de părere că, din ce s-a decis aseară în Coaliție, lucrurile sunt și mai negre decât erau până acum.

În primul rând nu văd de ce trebuie să mai discute reprezentanții partidelor, când există etapa parlamentară, în care oricum legile trebuia dezbătute chiar de aceleași partide, aduse amendamente, votate. Problema este, dacă, în continuare, d-na ministru Ligia Deca și PNL-ul se cramponează de prevederile din proiectul președintelui Klaus Iohannis -România Educată-  pe care PSD nu le acceptă. Așa că discuția asta de două săptămâni eu cred că se va prelungi mult și bine, a declarat Ștefan Vlaston.

El a explicat că o școală nu este bună sau rea în sine, este bună când răspunde cerințelor și nevoilor societății, la o etapă a evoluției sale.

Să vii cu o structură curriculară și cu planuri cadru de acum 50 de ani, că eu am învățat tot după programele astea care sunt acum, este o prostie, o inepție, că lumea s-a schimbat. Așa că, nu nu văd rezolvată situația, spune expertul în educație.

Ștefan Vlaston consideră că termenul avansat de coaliție nu va putea fi atins în niciun caz și a adus argumente în acest sens.

După aia, sunt două luni pentru dezbateri parlamentare 15 februarie-15 martie, cine a mai pomenit asta? Doar două luni? O lună pentru fiecare Cameră (…) este o prostie, o inepție, pentru că vor fi zeci, sute de amendamente, dacă nu și mai multe, de la toate partidele. Alte dezbateri pe legile Educației în istoricul parlamentarismului nostru au durat și un an de zile. Cum adică să faci în două luni ce altădată s-a făcut într-un an (…) Nu poți să te joci cu astfel de legi, să le treci în două luni prin Parlament, a arătat Vlaston.

Așa încât, chiar presupunând că ajung la 1 iulie, în cel mai bun caz, gata dezbătute de Parlament – mai devreme nu văd cum –  după aceea urmează o perioadă de elaborare a legislației secundare, subsecvente, este vorba despre circa 800 de HG-uri și ordine de ministru care să operaționalizeze trecerea în practică a acestor legi (…) și atunci de unde să intre în vigoare la 1 septembrie aceste legi, este exclus să ajungem aici, a subliniat expertul în Educație.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite