Expert reținut de DNA în dosarul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Expertul ar fi cerut bani de la un om de afaceri pentru o evaluare favorabilă a unor lucrări și pentru a interveni ca să fie achitate facturile

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență, a transmis DNA într-un comunicat de presă. Expertul ar fi cerut peste 700.000 de lei de la un om de afaceri, pentru a interveni pe lângă CJ Vaslui pentru achitarea mai multor facturi, în urma unor lucrări de modernizare a drumurilor din județ. Expertul este cel care a evaluat calitatea lucrărilor, la solicitarea CJ Vaslui.

23 Septembrie 2023, 15:47 (actualizat 23 Septembrie 2023, 16:15) Știrile TVR |
Direcția Națională Anticorupție

Potrivit procurorilor, în 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială, a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

"În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul Județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă. În acest context, Consiliul Județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate", detaliază DNA.

"După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul Județean Vaslui și implicit de 'a favoriza' societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini). De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului Județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate", adaugă procurorii.

Expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

"După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru", precizează DNA.

Expertul va fi prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 4°C 6°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 11°C 10°C
CRAIOVA 7°C 6°C
BRASOV 4°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI