Expert OMS: Vaccinurile au salvat peste o jumătate de milion de vieţi în Europa. Dacă ținem sub control transmiterea virusului, nu va fi nevoie de măsuri extreme, de lockdown

E încă devreme să ştim care va fi impactul Omicron asupra sănătăţii publice. Important este că testele PCR indică dacă este o tulpină diferită şi astfel pot fi luate imediat măsuri, spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dacă nu aţi făcut-o deja, e timpul să vă grăbiţi să vă vaccinaţi. Dar trebuie respectate şi celelalte măsuri de protecţie! Aşa veţi fi mai feriţi de ce e mai rău chiar şi în cazul omicron, transmit specialiștii de la OMS şi din Statele Unite, intervievaţi de Diana Brâncuş.

02 Decembrie 2021, 20:52 (actualizat 03 Decembrie 2021, 14:57) |

Graficele arată că varianta Omicron se transmite foarte rapid. Însă nu se ştie încă dacă poate surclasa varianta Delta.

Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA: "A devenit dominantă în regiunea Gauteng în decurs de două săptămâni. Spre comparaţie, Delta a devenit dominantă în Gauteng în 2-3 luni. În zona Pretoriei se estimează circulaţia virusurilor în populaţie prin măsurarea încărcăturilor virale în apele reziduale. Şi acolo, în ultimele 2-3 săptămâni, încărcăturile virale din apele reziduale au crescut exponenţial, dar numărul de cazuri încă nu a crescut. Fie ne aflăm într-o perioadă de incubaţie, fie s-ar putea, într-adevăr, să avem de a face cu o variantă mai puţin patogenă."

Catherine Smallwood, expert senior urgenţe COVID-19, OMS Europa: "Pentru moment nu există indicii că simptomele ar fi diferite de cele date de celelalte variante, care includ simptome precum răguşeală, tuse, uneori pierderea mirosului sau gustului, febră mare. Este important, dacă oamenii au orice simptome de Covid-19, în primul rând să se izoleze şi să fie testaţi repede. Şi apoi prin testare PCR, mai specific, putem la nivel de sănătate publică să vedem ce variantă ar putea fi. Ceea ce e bine legat de noua variantă Omicron este că are o semnătură foarte specifică la testarea PCR care ne poate ajuta să vedem că e altceva decât Delta. Cel mai important lucru aici este capacitatea sistemului de supraveghere din România de a depista cazurile, de a vedea dacă varianta a intrat în ţară şi apoi de a le investiga. Să se asigure, prin depistarea contacţilor, că nu se răspândeşte foarte foarte repede. E cel mai important lucru şi aşa va fi controlată răspândirea. [...]

Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA: În momentul de faţă, răspândirea este generalizată. Dacă, în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, oamenii vor înţelege că există un risc care este mai mare decât de obicei, şi vor accepta să ia nişte măsuri elementare, poate vom reuşi să controlăm transmiterea. [...] Dacă avem o variantă care are o transmisibilitate de R10, cum se estimează în momentul de faţă, înseamnă că la următorul miting anti-vaccinist, cei care merg fără nicio mască s-ar putea să devină toţi imunizaţi, să atingem imunitatea de turmă foarte rapid."

Cercetătorii încă analizează în ce măsură Omicron reduce eficacitatea vaccinurilor. Totuși, serurile anti-covid ne pot apăra de formele severe şi de deces, spun medicii.

Catherine Smallwood, expert senior urgenţe COVID-19, OMS Europa: "Vă rog să vă vaccinaţi, dacă nu aţi făcut-o deja, vă rog să faceţi tot ce puteţi pentru a ajunge la un centru de vaccinare, fie că e prima, a doua doză sau boosterul.  Începe perioadă de iarnă. Vor fi multe întâlniri, oamenii vor sărbători, va fi Crăciunul, va fi Anul Nou. Oamenii vor intra în contact. E foarte important, pe cât e posibil, să facem tot ce putem pentru ca transmiterea virusului să fie scăzută. Dacă nu facem asta, va avea impact atât asupra sănătăţii noastre, cât şi asupra vieţii de zi cu zi. Doar în România sunt încă peste o mie de oameni care au murit de Covid în ultima săptămână. Mulţi oameni mor şi e foarte important să ne concentrăm pe reducerea transmiterii virusului pe cât posibil. Să reducem numărul deceselor. Și aceasta e cea mai bună cale de a ne proteja de o altă variantă care ar putea, nu ştim încă, dar ar putea să concureze cu Delta. Vă rog să vă vaccinaţi dacă nu aţi făcut-o deja. Ştim, după ce au fost administrate peste un miliard de doze în Europa, că vaccinurile sunt sigure şi foarte eficiente. Ştim că au salvat cel puţin peste o jumătate de milion de vieţi în Europa, inclusiv România. Dacă vreţi mai multe dovezi privind utilitatea şi importanţa vaccinării, acum o să le vedeţi şi e timpul să luaţi o decizie informată. Dacă putem ţine sub control transmiterea virusului, nu va fi nevoie de măsuri extreme, lockdown, cum am văzut în alte ţări."

Virusul nu va fi oprit însă doar prin vaccinare, atrag atenţia experţii. Masca trebuie purtată în continuare. Importante sunt și celelalte măsuri de protecție.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI