Expert în politici energetice: Așteptarea este ca prețul gazelor să scadă. Din cauza faptului că oamenii nu sunt informați și nu caută alternativă, furnizorii profită și îți oferă prețuri echivalente cu cel reglementat

A mai rămas o săptămână până când piața gazelor naturale se liberalizează. Opt din 10 români nu știu însă care sunt consecințele acestei schimbări, iar jumătate dintre consumatori nici măcar nu au auzit de așa ceva.

25 Iunie 2020, 10:47 (actualizat 25 Iunie 2020, 11:40) |
Liberalizarea pretului la gaze
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Datele apar într-un studiu comandat de Academia Română. Furnizorii vor să își asigure clienți prin noi contracte, dar autorităţile insistă că preţurile pentru populaţie ar trebui să scadă.

Ana Otilia Nuţu, expert politici energetice a spus la TVR că ANRE ar fi trebuit să facă o campanie de informare.

Problema cea mare este că oamenii nu știu unde să caute informații. Clienții casnici sunt și ei de mai multe categorii. Este foarte important cu cine închei un contract de gaze, în special pentru cei care au un consum mare, de exemplu au centrală pe gaze, sau sobe pe gaze și consum foarte mare iarna. Pentru un consumator mic, care plătește pentru un aragaz nu este niciun motiv de îngrijorare și diferența de preț intre diferiți furnizori ar fi oricum foarte mică, a explicat expertul în politici energetice

Ana Otilia Nuţu  a arătat că prețul pentru gaze a scăzut în acest moment pentru că am avut  o iarnă ușoară și stocurile de gaze nu au fost consumate și există un exces de ofertă în piață, a scăzut și consumul industrial ca urmare a suspendării activității din cauza pandemiei.

Vedem că prețurile la Bursa cea mai apropiată de noi, respectiv cea din Austria, au scăzut cam la jumătate față de prețul reglementat de la noi. Asta ar fi așteptarea  - cel puțin în următoarele câteva luni,  ca prețul gazelor, gazul propriu zis, fără tarife de rețea, să fie mult mai mic și asta să se vadă inclusiv în prețul din factură, a spus Ana Otilia Nuţu.

Ea atras însă atenția că tocmai din cauza faptului că oamenii nu sunt foarte bine informați și nu caută ofertă alternativă, furnizorii de astăzi profită de această situație și îți oferă niște prețuri echivalente cu prețul reglementat de până acum, bazându-se pe faptul că oamenii nu caută.

Primul pas pe care trebuie să-l facem este să intrăm pe site-ul ANRE și acolo găsim pe prima pagina un comparator de tarife, a mai spus expertul în politici energetice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI