Expert, după victoria lui Petr Pavel la prezidențialele din Cehia: A venit sfârșitul unei ere

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Cehia transmite un mesaj puternic și pozitiv, și nu doar la Praga, este de părere analistul Edward Lucas.

30 Ianuarie 2023, 09:48 (actualizat 30 Ianuarie 2023, 09:54) Știrile TVR |
Petr Pavel / FOTO: Facebook Petr Pavel

Redăm argumentele expertului dintr-un editorial CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene).

***

Așteptări mari și rezultate dezamăgitoare. Aceasta este povestea cehilor de la Revoluția de Catifea din 1989. Acel episod de poveste (la care am fost martor în calitate de tânăr corespondentă străin) nu numai că l-a pus pe Vaclav Havel în Castelul Pragăi. A pus bazele unei societăți civile viguroase și a reintegrării țării în cadrul curentului european. Dar a fost, de asemenea, premergător a trei decenii de șicane politice și economice, exemplificate de președinția de două mandate a lui Miloš Zeman, un om haotic și anti-occidental, și de cariera aparent de neoprit a oligarhului și politicianului populist, fostul prim-ministru Andrej Babiš.

Săptămâna aceasta marchează sfârșitul acelei ere și începutul, poate, al uneia mai pline de speranță. Succesorul lui Zeman în funcția de șef al statului este Petr Pavel, un general în retragere cu un dosar distins de serviciu activ în fosta Iugoslavie și la NATO, unde a prezidat comitetul militar al alianței. Pavel se situează ferm în tradiția liberală și internaționalistă a lui Havel și (fanii îndrăznesc să spere) a veneratului președinte de dinainte de război al Cehoslovaciei, Tomáš Garrigue Masaryk.

Contrastul cu Babiš nici că putea fi mai puternic. Cariera omului de afaceri de origine slovacă a fost marcată de controverse legate de cooperarea sa din trecut cu poliția secretă din perioada comunistă, de metodele și tacticile sale de afaceri de după 1991, de evitarea controlului legal și public și de intimidarea criticilor. Achitarea sa norocoasă în cazul acuzațiilor de furt de subvenții de la Uniunea Europeană l-a făcut, pentru o vreme, favorit la câștigarea competiției prezidențiale. În timpul campaniei, el a respins fără menajamente obligațiile țării sale în cadrul clauzei de apărare colectivă a NATO, afirmând că, în calitate de comandant-șef, nu ar trimite soldați cehi pentru a apăra Polonia sau statele baltice dacă acestea ar fi atacate. Deși ulterior a revenit asupra acestui lucru, afișele sale, care au împânzit țara, purtau sloganuri precum „Nu voi târî Cehia în război – sunt diplomat, nu soldat” și „Votați pentru pace, votați Babiš”.

Dar nici averea sa (4 miliarde de dolari, după cele mai multe eforturi), nici mașina sa politică, nici imperiul său media, nici mesajele sale anti-migrație menite să mulțumească mulțimile, nici măcar barba crescută în grabă, nu au fost suficiente pentru a aduce victoria. Pavel l-a învins pe Babiš cu 58% la 42% în al doilea tur de scrutin, o victorie zdrobitoare după standardele cehe.

Președinția cehă este în principal ceremonială. Șeful statului numește personalități de rang înalt, cum ar fi judecătorii de rang înalt și șeful băncii centrale, și poate alege un prim-ministru în urma unor alegeri parlamentare. Președintele joacă un rol și în politica externă, în principal prin discursuri și vizite publice. Va avea multe de făcut în acest domeniu, pentru a calma spiritele stârnite de Zeman, care fumează țigară după țigară, este ahtiat după alcool și vorbește dur. Rolul lui Pavel în salvarea soldaților francezi asediați în 1993 va face din el un oaspete binevenit la Paris. Acasă, în contrast cu retorica de pământ pârjolit a lui Babiš, președintele ales a adoptat un ton emolient, îndemnându-i pe cehi să evite polarizarea politică și să vorbească mai mult unii cu alții.

Lecția mai largă este că, în cazul unui candidat puternic și al unei campanii puternice – ceva ce a lipsit cu desăvârșire în precedentele competiții prezidențiale – o campanie politică tradițională poate învinge chiar și un adversar populist fără scrupule și bine conectat. Această lecție nu va fi omisă în alte țări. Slovacia, țara vecină, este împotmolită într-o criză politică în așteptarea alegerilor parlamentare anticipate. Polonia se confruntă, de asemenea, cu alegeri periodice în care partidul de guvernământ Lege și Justiție se confruntă, din nou, cu o opoziție divizată de centru și de stânga. Opoziția politică din Ungaria s-a unit pentru alegerile de anul trecut, dar nu a reușit să îl înlăture pe Viktor Orbán, care, în calitate de prim-ministru, a denunțat sancțiunile impuse Rusiei, a criticat Ucraina și s-a confruntat cu UE. Acest lucru i-a adus o puternică susținere internațională în rândul unor conservatori străini.

Dar istoria arată că și cehii pot juca un rol de anvergură în politica internațională. Sub conducerea lui Pavel, care vorbește cu fermitate și blândețe, acele vremuri s-ar putea să se întoarcă.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI