Expert: O imunizare naturală este mai bună decât vaccinarea, dar vine cu un cost mare. România a pierdut mai mulţi oameni decât în primii 3 ani şi jumătate din al Doilea Război Mondial

7 decembrie 2021, 20:36

Studiile privind abilitatea Omicron de a trece de scutul vaccinului sunt încă în curs. Medicii susțin că persoanele vaccinate sunt totuși mai în siguranță decât cele nevaccinate.

Diana Brâncuș: „Sunt unii care spun că anticorpii naturali sunt mai buni decât cei de la vaccin. Dvs. ce spuneţi?”

Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie, Universitatea din Pittsburg, SUA: „Și în Ebola sunt mult mai buni decât la vaccin, numai că problema e că 70 la sută dintre cei care dezvoltă această excelentă imunitate mor. În poliomielită, anticorpii naturali sunt mai buni decât de la vaccin, dar o parte semnificativă dintre pacienţi rămân cu sechele pentru tot restul vieţii. […] Evident că o imunizare naturală este mai bună. Întrebarea este cu ce cost vine acea imunizare naturală. […] România a pierdut mai mulţi oameni decât a pierdut în primii 3 ani şi jumătate din al Doilea Război Mondial.”

Experții le răspund și celor care se tem de boli autoimune. Covid-ul, explică ei, poate cauza un răspuns autoimun mai degrabă decât vaccinul.

Dr. Catherine Smallwood, expert senior urgențe COVID-19, OMS Europa: „Dacă nu eşti vaccinat, ai un risc mult mai mare să suferi consecinţele bolii Covid-19, fie că este o reacţie autoimună, fie long-Covid şi implicaţiile teribile pe care le are chiar şi pentru oamenii care erau perfect sănătoşi şi au avut forme uşoare de Covid-19. Vaccinarea e o cale mult mai sigură pentru a te proteja decât să-i permiţi infecţiei să cauzeze consecinţe necunoscute asupra fiecăruia.”

Diana Brâncuș: „În ce măsură există acest risc ca sistemul imunitar să reacţioneze aberant pentru că sistemul imunitar este stimulat foarte des? E una din îngrijorările reale ale oamenilor.”

Cristian Apetrei, profesor de boli infecțioase și microbiologie, Universitatea din Pittsburg, SUA: „Oamenii care se îngrijorează că sistemul imun va reacţiona aberant pentru că este stimulat foarte des trebuie să înceteze să mănânce, pentru că este cea mai mare stimulare imună. Alimentele, în momentul în care pătrund în intestin, reprezintă elemente străine de natură proteică – cele mai bune antigene care sunt expuse la 12 metri de mucoasa intestinală. Şi acolo se produc cel mai multe răspunsuri imune. Dacă asta e grija noastră cea mai mare, că o proteină de 1500 de aminoacizi sau 1300 o să ne schimbe complet imunitatea, mă iertaţi că vă spun, atunci postul e cea mai bună soluţie.”

Specialiştii îi îndeamnă pe oameni să nu mai creadă ştirile false, ci dovezile care arată că vaccinurile sunt sigure şi îi apără de formele grave de Covid care pot fi fatale.

Dr. Catherine Smallwood, expert senior urgențe COVID-19, OMS Europa: „Dacă ai o convingere puternică şi crezi ceva total opus faţă de ce arată dovezile, nu voi putea să te conving. Dar ce vreau este să le vorbesc tuturor celor care au îngrijorări legitime şi au întrebări legate de vaccin, de siguranţa lui, despre cât de eficace este şi care chiar se întreabă dacă merită. Acelor oameni le spunem da, chiar merită, fie că ai 25, 18 sau 80 de ani. Merită să te vaccinezi pentru că nu doar că este sigur, ci reduce probabilitatea să fii infectat cu Covid-19, iar dacă eşti infectat, ceea ce e posibil, nu o să ajungi în spital.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă