Expert: Școală românească și sistemul PISA sunt lumi paralele. Soluțiile: O transformare curriculară autentică și altfel de profesori. Părinte: Ce facem cu generația actuală?

Rezultatele șocante la ultimele teste PISA, cele care arată nivelul de educație al elevilor. Avem peste 40 la sută analfabeți funcționali. Ce se poate face? Ministrul Educației vrea să regândească testele pe care le dau elevii la nivel național. Astfel, spune ministrul, Monica Anisie, elevii să nu mai fie nevoiți să memoreze comentariile, ci să aibă propria interpretare asupra unui text.

04 Decembrie 2019, 12:07 (actualizat 04 Decembrie 2019, 13:55) |
Soluții pentru educație
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Marian Staș, expert în educație, și Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, au fost invitați în emisiunea Ca'n viață.

Marian Staș a explicat că rezultatele la ultimele teste PISA denotă o stare vegetativă în ceea ce privește capacitatea de a gândi rațional, de raționament logic al elevilor.

Cea mai tulburătoare întrebare pusă de elevi la clasă este, potrivit lui Marian Staș: "Ce înseamnă să rezolvăm o problemă?" Este o deficiență fundamentală de ceea ce înseamnă competență logică. Ce-i premiză, ce-i concluzie, unde-i cauza? Școală publică românească și sistemul PISA sunt lumi paralele. Școala publică românească este proiectată curricular ca profesorii să aibă norme și salarii, pe când filozofia PISA se uită la felul în care copiii funcționează în viață, arată expertul în educație.

Ce este de făcut? De scos sistemul public al Educației din modelul său comunist și adus în secolul actual, este de părere Marian Staș.

Expertul consideră că soluția pentru sistemul de educație constă în două proiecte - o transformare curriculară autentică și un model de formare pe filieră didactică, altfel de profesori. Pledoaria sa nu este pentru masterul didactic ci pentru licența didactică.

Punerea în practică a acestor propuneri este însă de durată și rămâne o întrebare ridicată de Eugen Ilea, vicepreședinte Federaţiei Naționale a Asociațiilor de Părinți: Ce facem cu generația actuală?

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 16°C
IASI 15°C 17°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 13°C 14°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 12°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI