"Experimentul Piteşti", primul film despre ororile celui mai terifiant experiment comunist de reeducare mai are nevoie de 50.000 de euro pentru a fi în cinematografe

Se redeschide marele proiect național - producția filmului Experimentul Pitești, al regizoarei Victoria Baltag. Filmul, 100% independent, stagnează de mai multe luni.

16 Octombrie 2018, 12:17 (actualizat 16 Octombrie 2018, 13:49) |
Experimentul Pitești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În acest moment, 80% din film este realizat. Dar, pentru a fi în cinematografe, realizatorii proiectului mai au nevoie de 50.000 de euro. În acest sens, toţi cei care vor să doneze pentru finalizarea proiectului o pot face prin intermediul platformei Bursa Binelui.

Din aceste fonduri se vor plăti onorariile actorilor, cele două etape de post-producție rămase dar și taxele de înscriere la festivaluri, precum și organizarea prelansării în fiecare oraș din țara.

Experimentul Piteşti este primul film artistic care prezintă un subiect încă tabu - povestea experimentului de reeducare care a distrus viața a mii de tineri în anii 50.

„Fenomenul Piteşti", cel mai terifiant experiment comunist de reeducare , a distrus mii de oameni, între anii 1948-1952. Metoda folosită în penitenciar a fost transformarea victimelor în călăi. Prin tortură şi distrugerea psihică a individului, deţinuţii ajungeau să chinuie alţi deţinuţi, tineri aduşi în situaţia de a declara cele mai abjecte lucruri despre mamele sau surorile lor, oameni obligaţi să facă lucruri abominabile.

Scopul experimentului a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților. Experimentul Piteşti a fost cel mai mare și mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură, din blocul de Est.

Regizorul Victoria Baltag a fost invitată la emisiunea Perfect Imperfect, unde a vorbit despre proiectul său.

“Am considerat că este necesar pentru cultura românească să aducem la lumină această bucată din istoria noastră, care cere să ajungă în casele oamenilor, în special a generaţiei tinere, care nu a învăţat despre acest subiect în cărţile de istorie”, a precizat Victoria Baltag

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI