Experimentul Pitești, un film-omagiu pentru foşti deţinuţi politic, victime ale celui mai dur program de tortură din blocul de Est. Actorii și echipa au lucrat pro bono

10 martie 2022, 22:30

Cea mai dură scenă din film este ceea în care deţinutul Marcu este răstignit, iar ceilalţi încarcerați îi testează credinţa, batjocorindu-l. Un scenariu care respectă ceea ce s-a întâmplat în închisoarea Piteşti, între 1949 şi 1952, din mărturisirile foştilor deţinuţi politic care au supravieţuit torturilor fizice şi psihice, administrate cu scopul de a fi „reeducaţi”. Erau studenţi, deținuți politic, membri ai Partidul Țărănesc, Liberal, legionari şi sioniști ai comunității evreiești din România.

RAREȘ LUCACI, actorul care îl interpretează pe Marcu: Cred că e o oglindă pentru noi toți și să luăm aminte, să facem cumva să nu se mai întâmple așa ceva.

Metoda folosită la Pitești a fost transformarea victimelor în călăi, iar unii dintre deţinuţi i-au torturat pe ceilalţi, pentru a-i convinge să renunţe la credinţele lor. Generalul de Securitate Alexandru Nikolski a recunoscut, după 1989, că a implementat „experimentul Pitești” la ordinele moscovite directe ale lui Stalin.

DANIEL PETRILĂ, actorul care îl interpretează pe deținutul agresor Daniel: Chiar am resimțit acele momente pe care le-au trăit tineri ca noi din perioada comunistă.

MARGARETA NISTOR, critic de film: Este o modalitate de a ne întoarce în timp și a înțelege anumite lucruri, mai ales acum.

Regizoarea Victoria Baltag s-a documentat trei ani şi apoi a reuşit să convingă actorii, printre care şi pe Ion Caramitru, să lucreze pro-bono pentru a spune povestea celui mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est.

VICTORIA BALTAG, regizorul filmului “Experimentul Pitești”: Am făcut acest film cu doar 10% din bugetul pe care l-am sperat să-l avem. Actorii și echipa nu sunt plătiți, sperăm să-i plătim din vânzarea biletelor, așadar, vă rog, să veniți la film!

Filmul va fi prezentat în festivaluri şi va apărea în următoarele două luni şi în cinematografe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă