Experiment unic în Elveţia. Oamenii vor controla maşinăriile cu mintea

25 octombrie 2017, 15:57

Proiectul Muncă Mentală foloseşte o interfaţă creier – mecanism creată la Şcoala Politehnică din Lausanne. Testele realizate în timpul pregătirii proiectului propriu-zis au fost promităţoare. Voluntarii au reuşit să pună în mişcare mecanismele prin forţa gândului.

„Oamenii pot veni la noi. Îi vom echipa cu o cască specială cu scanner EEG. Aceasta citeşte activitatea mentală, activitatea electrică din creier. Aceste echipamente sunt uscate, nu avem nevoie de gel. Sunt şi fără fir, deci voluntarii se pot plimba prin fabrică”, a explicat Michael Mitchell, co-fondator Mental Work.

Cercetatorii cred că asistăm la o revoluţie cognitivă, la naşterea unei lumi în care creierele noastre sunt conectate intim cu mediul înconjurător. Ei spun că nu se va întâmpla peste noapte dar este un început.

“Totul se bazează pe ceea ce numim interfaţă creier – maşină care decodează activitatea cerebrală pentru a identifica anumite procese mentale, anumite sarcini mentale. Apoi, pe baza unor modele matematice, transformăm intenţiile utilizatorului în răspunsuri ale maşinilor”, a precizat Ricardo Chavarriaga, cercetător, Centrul de Neuroprostetică.

Experimentul va dura şapte luni iar datele culese vor fi folosite pentru îmbunătăţirea interfeţelor existente deja.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă