Experiment social | Lipsă de empatie față de semenii cu probleme neurologice

11 decembrie 2022, 20:09

Un tânăr actor a simulat o criză de epilepsie pe stradă şi s-a pus în pielea unui pacient cu boala Parkinson, în cadrul unui experiment social filmat cu camera ascunsă, pentru a vedea reacţia celor din jur. Din peste 350 de trecători, doar 6 au încercat să-l ajute. Şi dintre aceia şi mai puțini au știut cum să ajute în caz de convulsii.

dr. ANDREI DĂNEASA, medic neurolog supraspecializat în epilepsie: Când este jos, putem să-l întoarcem pe o parte în poziția laterală de siguranţă, toată lumea ar trebui să ştie despre ea, să nu-și aspire secrețiile. Prima criză poate să fie simptomatică pentru un accident vascular cerebral. Dacă nu știm nimic despre pacientul de pe stradă, să sunăm direct la 112.

dr. DAN MITREA, medic neurolog: Orice boală poate să ducă la apariția unor simptome neurologice. De-a lungul vieții, 1 din 3 persoane vor avea cel puțin o problemă neurologică. Tot mai mulți oameni fac AVC sau sunt diagnosticați cu scleroză multiplă, cu boala Parkinson, Alzheimer sau epilepsie, dar puțini știu ce probleme au bolnavii și cum îi pot ajuta. Nu de puţine ori sunt confundaţi cu beţivii şi trataţi ostil.

SIMONA CAROLINA TĂNASE, preşedinta Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple: Privirile incisive ale celor aflați la coadă la supermarket sau la piaţă, supăraţi că te miști încet, claxoanele din trafic ale șoferilor nerăbdători, preconcepţiile de la nivelul societății îi obligă, de exemplu, pe pacienții cu epilepsie să îşi ascundă condiția de teamă să nu îşi piardă locul de muncă.

Lipsa de empatie vine și din lipsa de înțelegere a celuilalt, spun specialiștii. În România, doar 10 la sută din oameni au încredere în ceilalţi, faţă de 60 la sută, în Suedia.

BOGDAN VOICU, sociolog: Empatia apare atunci când accepți că acel om, nu poate să facă rău. Acea posibilă confuzie între alcoolism și epilepsie. Alcoolismul este frecvent în societate, încât nu te mai preocupă să-i ajuţi pe cei care sunt alcoolici.

Andrei este un om norocos: oamenii știu că boala Parkinson, de care suferă el, se manifestă cu tremur și îl ajută. Suferă însă din lipsa unei scări rulante și a unei rampe.

ANDREI SEBESTYEN, 64 de ani, pacient cu boala Parkinson: E o problemă care nu e numai a noastră sau a celor cu handicap. Absolut inadmisibil cum e în diverse gări, în care ieșirile la peroane sunt fără benzi rulante, fără nimic.

Tulburările neurologice sunt principala cauză pentru dizabilitate și a doua cauză de deces la nivel mondial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă