Experiment pentru reluarea vieții normale. Sute de olandezi au participat la distracție fără a respecta regulile sanitare, în scopul colectării unor date

Mai multe sute de olandezi au avut o sâmbăta la care de foarte multe luni doar au visat. Și-au luat prietenii și au ieșit la dans într-o sală de concerte din Amsterdam. Au fost parte dintr-un experiment care vrea să afle date despre transmiterea noului coronavirus și cum s-ar putea reveni la viața dinainte de pandemie.

07 Martie 2021, 22:02 |

1300 de olandezi s-au adunat în Ziggo Dome din Amsterdam și au petrecut ca-n vremurile bune. Au fost împărțiți în 6 grupuri cu diverse reguli: dacă unii purtau mască și vizor, alții erau, dimpotrivă, încurajați să cânte și să socializeze fără restricții. Toți au purtat brățări care le monitorizau toate mișcările și chiar au băut o substanță colorată non-toxică pentru a-i ajuta pe cercetători.

Ruud Verdaasdonk, cercetător Universitatea Twente: "Este un colorant fluorescent şi care nu este toxic pentru oameni. Oamenii îşi umezesc buzele ca atunci când ar bea bere, iar când cântă sau vorbesc, picăturile se împrăştie în jurul lor şi în acest fel putem vedea cât de departe."

Toți participanții au fost testați negativ cu cel mult 48 de ore înainte și trebuie să repete testul la 5 zile după eveniment. Fondul muzical a fost asigurat de 3 DJ olandezi foarte entuziasmați de această șansă de a reveni pe scenă.

Toate datele obținute din acest experiment vor fi transmise consilierilor guvernamentali pentru a le folosi în luarea deciziilor privind relaxarea măsurilor sanitare. Și nu este singura cercetare de acest fel, făcută cu sprijinul autorităților. Luna trecută au fost organizate două meciuri de fotbal cu spectatori, o conferință de afaceri și un spectacol de teatru, toate cu scopul de a determina în ce măsură aceste evenimente se pot relua fără a pune în pericol sănătatea oamenilor.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI