Experiment eșuat în Finlanda, care ar fi trebuit să reducă rata șomajului

20 de milioane de euro a costat un experiment făcut de guvernul finlandez, care,  la final, ar fi trebuit să aducă o schemă prin care să scadă rata şomajului. Timp de doi ani, autorităţile au plătit unui grup de 2.000 de şomeri un venit lunar minim de 560 de euro. În cazul în care şi-ar fi găsit de lucru în această perioadă, suma ar fi fost plătită de stat în continuare. A fost însă un eşec.

09 Februarie 2019, 13:28 (actualizat 09 Februarie 2019, 13:37) Știrile TVR |

- "În timpul experimentului primeaţi 560 de euro pe lună. Era de ajuns ca să trăieşti?"

- "Da. Doar ca să trăieşti şi nimic mai mult!"

Aila este unul dintre participanții la acest experiment care, în cei doi ani,  nu a reușit să-și găsească nicio slujbă, iar acum se află exact acolo unde era în 2017: completează hârtiile necesare acordării ajutorului de șomaj.

Tania, însă, de 30 de ani, a avut noroc.

Tania: "La început am fost foarte sceptică în privinţa acestui venit de bază, dar apoi mi-am zis că e genială ideea. Cred că mi-a schimbat viaţa".

Datele obținute în cei doi ani au fost studiate cu atenție de cercetătorii care au tras o singură concluzie: NU FUNCȚIONEAZĂ!

PIRKKO MATTILA, ministrul Muncii din Finlanda: "Experţii au spus că ar fi foarte scump să punem mecanismul în funcţiune la nivel naţional".

Finalnda, care se confruntă cu o rată a șomajului de peste 8 la sută, a oferit șomerilor acești bani fără să le ceară nimic în schimb.

Mai mult, dacă și-ar fi găsit de lucru, așa cum este cazul Taniei, plățile nu s-ar fi oprit. Guvernul a vrut să vadă dacă atunci când ai un venit minim garantat te poți ocupa de reorientarea profesională sau îți poți căuta un loc de muncă, fiind mai relaxat. A fost un eșec. Totuși, mecanismul este aplicat în prezent în mai multe țări europene și africane, obiectivul este însă altul.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI