Experiența nu e garanție pentru găsirea unui loc de muncă. Ce dificultăți întâmpină cei trecuți de 40 de ani

22 octombrie 2022, 17:50

Paul are 46 de ani, iar un deceniu şi jumătate a lucrat în aeronautică. Îşi doreşte să facă şi altceva, aşa că nu exclude o recalificare într-o nouă meserie.

Paul Neguț, vizitator, târgul de joburi: Sunt o gramadă de alte oportunităţi şi presupune din partea mea un efort de a te reprofila, sau de a te adapta cumva. Caut ceva unde să pot să mă dezvolt în continuare pe parte profesională.

Și Daniela îşi caută loc de muncă. Firma la care lucrează se va închide, iar peste câteva zile va fi şomeră.

Daniela Burcă, vizitator, târgul de joburi: În ziua de azi acceptăm apoape orice. În primul rând din cauza vârstei. 56. În general, oamenii mai în vârstă nu prea mai sunt căutaţi.

Deşi experienţa din câmpul muncii ar trebui să fie un avantaj, realitatea este cu totul diferită pentru cei trecuţi de 40 de ani şi aflaţi în căutarea unui job. Îşi pun totuşi speranţa în târgurile de profil.

Dragoș Cheban, organizator, târg de joburi: Ai o putere mult mai mare de convingere faţă în faţă, versus am trimis CV-ul pe un e-mail sau am aplicat pe un site. Într-o discuţie faţă în faţă poţi să arăţi care sunt competenţele tale transferabile şi cum ai putea să foloseşti ce ai învăţat la job-ul anterior, în domeniul anterior, în noul domeniul la care vrei să aplici.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: În România, rata şomajului depăşeşte 5%. În cifre absolute, asta înseamnă că peste 420 de mii de români sunt în evidenţele statului ca neavând un loc de muncă. Cei mai mulţi şomeri de la noi din ţară sunt bărbaţi.

Mari sunt şi pretenţiile angajatorilor, pe o piață în continuă schimbare.

Iulian Ciobanu, manager regional companie de servicii de inginerie: Împărţim o piaţă din noile trenduri. Când discutăm de software, nu mai discutăm de ce ştiam în trecut de când softul era poate în spatele unor aplicaţii sau în spatele unor pagini web. În momentul de faţă, softul se găseşte în spatele oricărui produs.

Gabriela Andrei, manager de recrutări: Nu mai găsim neapărat vorbitori de diverse limbi străine şi dincolo de engleză care este limba de corporate. Noi căutăm şi alte competenţe lingvistice, în funcţie şi de clienţii noştri, partenerii noştri din alte tări.

La nivel naţional, sunt peste 56 de mii de locuri de muncă disponibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite