Experții Organizației Mondiale a Sănătății, discuţii extinse cu cercetători din Wuhan. Oprirea răspândirii virusului ține de regulile de sănătate publică şi de control sanitar. Un glonț de argint s-ar putea să nu existe vreodată

Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră ca un vaccin împotriva coronavirusului să fie obţinut cât mai curând, dar rezultatele ar putea fi negative. Zeci de companii şi de laboratoare din lumea întreagă lucrează contracronometru, însă avertismentul organizației este foarte serios. Între timp, echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care s-a deplasat în China pentru a identifica originile maladiei infecţioase COVID-19 a participat la "discuţii extinse" cu cercetători din Wuhan.

04 August 2020, 17:56 (actualizat 04 August 2020, 21:46) Știrile TVR |

Multe dintre companiile implicate în căutarea unui vaccin sunt în faze avansate, respectiv în testele clinice.

O companie americană care lucrează împreună cu un laborator de la Universitatea Oxford pare să fie cea mai avansată.

Și Rusia a anunțat că a obținut deja rezultate bune și că va începe în scurtă vreme vaccinarea masivă a populației.

Vezi și OMS, precaută faţă de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Rusia

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: "Toţi sperăm să avem un număr de vaccinuri eficiente pentru a preveni infectarea oamenilor. Totuşi, nu există în acest moment un glonţ de argint şi s-ar putea să nu existe niciodată. Pentru moment, oprirea răspândirii virusului ține de regulile de sănătate publică şi de control sanitar, testarea, izolarea şi tratarea pacienţilor, dar şi de ancheta epidemiologică şi carantinarea contacţilor. Faceţi toţi aşa!"

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat și lansarea unui program global de promovare a purtării măștii de protecție.

Oameni din lumea întreagă vor fi încurajați să trimită fotografii în care arată că respectă regulile și că poartă mască.

Între timp, echipa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care s-a deplasat în China pentru a identifica originile maladiei infecţioase COVID-19 a participat la "discuţii extinse" cu cercetători din Wuhan, locul unde a fost detectat primul focar al acestei boli, a anunţat astăzi un purtător de cuvânt citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Discuţiile au inclus informaţii noi cu privire la rezultatele unor studii desfăşurate pe animale. Autorităţile chineze au luat decizia de a închide o piaţă de animale din Wuhan la începutul epidemiei, la o zi după ce s-a constatat că unii dintre pacienţi erau comercianţi din acea piaţă.

Organizația Mondială a Sănătății susţine că acest virus provine, cel mai probabil, de la lilieci şi că este posibil să fi trecut printr-o gazdă intermediară, un alt animal, înainte de a ajunge la oameni. Rezultatele investigaţiei sunt aşteptate cu nerăbdare de oamenii de ştiinţă şi de guvernele lumii.

"Echipa a avut discuţii extinse cu omologi chinezi şi a primit noi informaţii despre studii epidemiologice, biologice şi despre analize genetice şi cercetări asupra animalelor", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier.

Unele discuţii cu virusologii din Wuhan au fost înregistrate video.

Misiunea OMS din China, formată din doi specialişti în sănătatea animalelor şi în epidemiologie, a primit sarcina de a pregăti terenul pentru o echipă mai mare de experţi internaţionali, inclusiv chinezi, care vor încerca să determine modul în care virusul a trecut de la animale la oameni.

Oraşul chinez Wuhan ar putea să nu fie locul de origine al noului coronavirus, a declarat luni un oficial cu rang înalt din structura OMS, Mike Ryan. El a anunţat demararea unor studii ample pentru depistarea speciilor de animale care au transmis virusul SARS-CoV-2 la oameni.

"Faptul că semnalul de alarmă s-a declanşat acolo nu înseamnă neapărat că acela este locul în care boala a trecut de la animale la oameni", a declarat Ryan, directorul Departamentului de Urgenţe din cadrul OMS, într-o conferinţă de presă organizată în format virtual la Geneva.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 25°C
IASI 27°C 26°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 23°C 23°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI