Experții în monarhie: Regele Charles al III-lea va impune un stil diferit de domnie. „S-a implicat şi şi-a spus părerea, inclusiv în domenii cu o nuanţă politică”

10 septembrie 2022, 22:15

În timpul îndelungatei sale domnii, Elisabeta a II-a a fost extrem de rezervată. Nu a lăsat niciodată să i se ghicească opiniile și nu a intervenit niciodată în chestiuni cu tentă politică, spre deosebire de Charles, care nu a ezitat, de exemplu, să scrie unor prim-miniștri ai Regatului pe diverse teme.

Cert este că acum se va adapta constrângerilor de suveran, însă cumva atitudinea Regelui Charles al III-lea va fi greu de separat de atitudinea Prințului Charles.

Penny Junor, biograf regal:Vor fi mereu unii care nu-l plac, pentru că a stârnit destule controverse. Când Regina a urcat la tron, toată lumea o plăcea, pentru că, practic, nu o cunoştea nimeni. Era prinţesa fermecătoare, care a avut o nuntă ca-n poveşti cu bărbatul pe care îl iubea. Atât ştiau oamenii despre ea. Charles e prezent de peste 70 de ani şi a fost activ. S-a implicat şi şi-a spus părerea, inclusiv în domenii cu o nuanţă politică„.

Michael Holden, jurnalist specializat pe problemele monarhiei: Regina nu a dat niciodată vreun interviu în toţi aceşti ani de domnie. (…) Spre deosebire de Charles, William şi Henry, care au vorbit deschis despre multe lucruri, Regina întotdeauna şi-a ţinut părerile şi sentimentele pentru ea„.

Unii experții în monarhie cred că, după ce se va estompa tristețea provocată de moartea Reginei, mulți britanici vor fi pur și simplu indiferenți vizavi de Regele Charles al III-lea. Nu-l vor antipatiza, dar nici nu-l vor îndrăgi.

Anna Whitelock, profesor universitar, expert în monarhie: Nu cred că se va simţi neapărat popular şi îndrăgit, în orice caz, nu la nivelul mamei sale, Regina„.

Ieri, când a venit prima dată la Palatul Buckingham în calitate de Rege, Charles al III-lea a fost primit cu mare căldură. Mii de oameni l-au așteptat ore întregi, iar Regele și-a început prima zi de domnie cu o baie de mulțime, o scenă mai puțin obișnuită în vremea Elisabetei a II-a.

De asemenea, unii experți în monarhie afirmă că ne putem aștepta la practici mai moderne de acum înainte, un indiciu în acest sens fiind prezentarea imaginilor din culise, cu pregătirile primului discurs televizat al noului rege.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite