Experții în limbaj corporal susțin că Xi Jinping l-a dominat pe Vladimir Putin în întâlnirile de la Moscova

Xi Jinping l-a dominat pe Vladimir Putin la întâlnirea de la Moscova și a vrut să-i arate cine este șeful. Este ceea ce susțin experții în limbajul corpului. Ei au analizat în detaliu gestica celor doi lideri și mesajele pe care le-au transmis dincolo de cuvinte. Marinela Mititelu are detalii.

22 Martie 2023, 19:48 (actualizat 22 Martie 2023, 20:48) Știrile TVR |

Ofensiva de două zile a lui Putin de cucerire a lui Xi a arătat cine este șeful. Kremlinul închină paharul în cinstea parteneriatului ruso-chinez, care pare călduros, dar este departe de a fi egal, scrie The Guardian. Xi a părut mai relaxat și mai autoritar decât Putin la prima întâlnire televizată, de luni, de la Moscova, titrează și Reuters, care citează mai mulți experți în limbajul corpului.

Dar iată argumentele. Karen Leong, director general al companiei Influence Solutions, cu sediul în Singapore, a declarat, citată de Reuters, că Xi l-a devansat pe Putin cu o fracțiune de secundă în momentul în care au dat mâna. Mesajul transmis de Xi prin faptul că a întins primul mâna: "deși el este cel care vizitează Moscova, el este cel care va prelua conducerea acestei relații". Cu alte cuvinte: el este șeful, și nu Putin.

Louise Mahler, din Melbourne, Australia, expertă în limbajul trupului și comportament, citată tot de Reuters, susține că Xi și-a pus mâna peste cea a lui Putin. Acest fapt indică, de asemenea, un gest de dominare din partea lui Xi în cadrul relației cu Putin. Experta mai observă că atunci când au stat împreună pentru schimb de amabilități prin intermediul traducătorilor, și s-au salutat reciproc cu "dragă prietene", Putin s-a aplecat, și-a mișcat piciorul, și-a strâns pumnul, s-a uitat la podea, sugerând neliniște, nesiguranță. Xi, în schimb, părea liniștit, relaxat și sigur pe el, spune experta în limbajul corporal. "Dacă îl puneți în oglindă pe Putin cu Xi, Xi este omul de stat calm. Are multă sobrietate, un contact vizual excelent, se uită la Putin așa cum se uită un frate mai mare, la un partener mai tânăr", afirmă experta.

În ciuda impresiei pe care au lăsat-o, în realitate Putin, în vârstă de 70 de ani, este, de fapt, cu câteva luni mai în vârstă decât Xi și a stat la putere dublu față de Xi. Kim Hyung-hee, director al Korea Body Language Lab, a declarat că strângerea strânsă de mână și ocaziile în care cei doi au încercat să evite contactul vizual au arătat că întâlnirea era o miză importantă pentru amândoi. "Au așteptări mari în legătură cu întâlnirea. Puteți vedea tensiunea acolo - și știți că nu există prieteni adevărați în politică", afirmă expertul.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI