Experții în energie critică modul în care guvernul a calculat limitele de consum pentru compensarea facturilor la gazele naturale

6 octombrie 2021, 20:18

Expertul în energie Ionuț Purica a explicat pentru Știrile TVR că mulți consumatori nu se vor încadra în limitele impuse de guvern pentru a beneficia de compensarea facturilor la gaze în sezonul rece.

Potrivit specialiștilor, pentru încălzirea unui apartament de 60 de metri pătrați se consumă, în medie, 115 metri cubi de gaze. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, consumul lunar crește la 250-300 de mc, pentru o temperatură medie de 21 de grade.

Statul va suporta 25% din factura la gaze numai în situația în care consumatorii respectă anumite limite de consum în lunile de iarnă.

Astfel, în noiembrie și martie puteți consuma 150 de metri cubi gaze, în februarie 200 de metri cubi, iar în lunile cele mai friguroase, decembrie și ianuarie, 250 de metri cubi. La aceste limite se adaugă o marjă de 10%, ceea ce însemnă că, în decembrie, spre exemplu, puteți consuma cel mult 275 de metri cubi gaze pentru a primi compensarea de 25% din factură.

Cei care consumă peste aceste limite nu vor beneficia de reducere.

În ultima perioadă, mulți români au reclamat la Protecția Consumatorilor că unii furnizori de energie au majorat prețurile la scurt timp după încheierea noilor contracte.

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Ljublijana că reprezentanții Comisiei Europene caută soluții comune pentru reducerea sau plafonarea prețurilor la energie.

Potrivit specialiștilor, chiar și cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu până la 15% mai mari. Fără compensare, consumatorii ar putea plăti chiar și cu 30% mai mult.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite