Experții atrag atenția că trebuie regândite temeinic și pe termen lung măsurile de protecție de la obiectivele energetice europene. Exploziile de la Nord Stream - un precedent alarmant

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2 s-au oprit. Cele două gazoducte au fost atacate săptămâna trecută, iar episodul rămâne în continuare învăluit în mister. Gazprom anunţă că ar putea livra prin singura linie care a rămas intactă, în cazul în care Nord Stream 2 ar primi aprobarea de a fi dată în folosinţă.

04 Octombrie 2022, 12:33 (actualizat 04 Octombrie 2022, 12:47) Știrile TVR |

Experții atrag atenția că trebuie regândite temeinic și pe termen lung măsurile de protecție de la obiectivele energetice europene.

Ceea ce s-a întâmplat în Marea Baltică scoate în evidență cât sunt europenii de vulnerabili și faptul că nu sunt deloc pregătiți pentru a se proteja împotriva unor acte de sabotaj de acest tip.

Thierry Bros, profesor universitar, expert gaz: "E straniu că Danemarca a anunţat că au fost văzute bule de aer, deci e o problemă. Ar fi trebuit să anunţe că a observat submarine sau ce-o fi fost acolo. Deci problemele trebuie preîntâmpinate. Acum trebuie regândită protecţia la infrastructura civilă esenţială, şi asta nu va fi uşor în plină iarnă".

Gigantul rus Gazprom a anunțat luni seară că scurgerile de gaz s-au oprit și presiunea s-a stabilizat pe cele 3 conducte subacvatice avariate.

Livrările de gaz ar putea începe pe singura linie rămasă neatinsă, doar că e vorba de Nord Stream 2, gazoduct care nu a primit aprobare de funcționare din partea Germaniei.

Actele de sabotaj de la sfârșitul lui septembrie au dus la distrugerea, probabil ireversibilă, a celor două linii de transport ale Nord Stream 1 și a uneia dintre liniile Nord Stream 2.

Toată lumea vorbește despre un act de sabotaj, inclusiv rușii.

Bănuielile, mai voalate sau mai directe, se îndreaptă spre Moscova. Kremlinul spune însă că ar fi mâna americanilor. În zonă au fost trimise nave militare suedeze, norvegiene și daneze pentru supraveghere. Aceste prime măsuri pentru protejarea obiectivelor și instalațiilor din sectorul energetic sunt binevenite, dar nu suficiente, atrag atenția experții.

Klaus Mueller, directorul Autorităţii de Reglementare în Energie, Germania: "E nevoie de precauţie. Aceste conducte sunt importante pentru noi. Sunt instalaţii de gaz lichefiat, infrastructura energetică, trebuie protejate bine".

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaz al Europei și un exportator major de țiței, a desfășurat brigăzi mobile ale gărzii naționale norvegiene - o forță rapidă de mobilizare - la cele mai importante obiective din sectorul energetic, în special la instalațiile de procesare și transport țiței și gaze naturale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI