Experți din mai multe țări studiază pierderea mirosului şi gustului provocată de COVID-19, considerate prim simptom al bolii

Peste 500 de experţi din 38 de ţări asociate într-un consorţiu internaţional au lansat un sondaj internaţional în rândul pacienţilor cu COVID-19 pentru a evalua problema pierderii simţului mirosului şi al gustului, considerat prim simptom al bolii, relatează marţi EFE.

14 Aprilie 2020, 17:10 (actualizat 14 Aprilie 2020, 17:45) Știrile TVR |
Studiu despre COVID-19

The Global Consortium of Chemosensory Researchers (GCCR) a elaborat un chestionar în 20 de limbi străine destinat bolnavilor de COVID-19 pentru a cunoaşte impactul alterării ambelor simţuri, compararea lor cu alte patologii şi lansarea unei monitorizări pe termen mediu şi lung.

Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa (CNRS) a informat marţi că laboratoare şi instituţii franceze sunt implicate în această iniţiativă coordonată de Jérome Golebiowski, profesor la Institutul de Chimie din Nisa şi director al grupului de lucru care a elaborat întrebările.

Sondajul care are un caracter benevol şi garantează anonimatul celui care îl completează include mai multe întrebări privind capacităţi precum simţul olfactiv şi cel gustativ, de a respira pe nas şi de a percepe aromele alimentelor.

Potrivit unui studiu internaţional publicat la începutul acestei luni de revista European Archives of Oto-Rhino-Laryngology, aproximativ 80 % dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 îşi pierd complet simţul mirosului, în timp ce un procent mai mare de 88 % notează o pierdere a gustului.

(sursa: Agerpres)

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI