Experți: Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic decât se credea. Este ”puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”

Rusia - atacuri cibernetice
Rusia - atacuri cibernetice
9 iunie 2022, 10:25

”Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic” pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

”Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic”, a spus el.

Printre altele, Rusia este ”puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”, a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident ”ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic”.

La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. ”Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea”, a indicat Tisseyre.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite