Expediție la Polul Sud. Cercetătorii caută cea mai veche gheață

O echipă internaţională de savanţi a plecat la o vânătoare specială de gheaţă. Datele colectate vor permite înţelegerea schimbărilor climatice. Locul unde se va desfăşura expediţia este special. la Polul Sud se găsesc cele mai vechi şi mai bine conservate gheţuri.

09 Aprilie 2019, 17:41 (actualizat 09 Aprilie 2019, 20:45) Știrile TVR |

Departe, în Antarctica veșnic înghețată, se ascund secretle Pământului. Expediția internațională a stabilit deja o bază, Concordia, care se află la o altitudine de 3.300 de metri, foarte aproape de Polul Sud.

Experții cred că este cele mai bun loc pentru a fora în căutarea celor mai vechi mostre de gheață. Nu este o regiune pentru cei obișnuiți cu luxul și confortul. Uneori temperaturile scad pânaă la minus 80 de grade.

Sondele de foraj pot ajunge până la aproape 3 kilometri adâncime. Sunt folosite instrumente ultramoderne, inclusiv un radar care poate trimite fascicule de radiații adânc în subteran.

În proiect sunt implicați cercetători din zece state. Lor li s-au alăturat 14 instituții. Mostrele de gheață recoltate vor fi studiate de mai multe universități din Europa.

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI