„Există o relaţie delicată, fragilă, nouă”. Israelul nu are „nicio obiecţie” faţă de transferul a două insuliţe către Arabia Saudită

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
15 iulie 2022, 10:52

Preşedintele american Joe Biden, aflat în aceste zile în primul său turneu în Orientul Mijlociu, s-a întâlnit miercuri şi joi cu liderii israelieni la Ierusalim şi va ajunge vineri la Riad după un zbor oficial inedit între Israel şi Arabia Saudită.

Israelul şi Arabia Saudită ar putea regla în cursul vizitei lui Biden problema retrocedării către Riad a insuliţelor Tiran şi Sanafir, aflate în prezent în mâinile Egiptului şi care permit controlul accesului în portul israelian Eilat.

Autorităţile egiptene au dat deja undă verde retrocedării, însă, în virtutea acordurilor de pace din 1979 dintre cele două state, aceasta trebuie aprobată şi de Israel.

În noaptea de joi spre vineri, cu câteva ore înainte de zborul lui Joe Biden, responsabili de rang înalt au declarat pentru AFP că Israelul ‘nu are nicio obiecţie’ faţă de retrocedarea celor două insuliţe.

Israelul a declarat marţi că speră într-un ‘început’ de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită cu ocazia vizitei preşedintelui american la Riad.

‘Faptul că preşedintele Biden zboară direct în Arabia Saudită rezumă dinamica ultimelor luni. Există o relaţie delicată, fragilă, nouă, în mai multe privinţe. Noi sperăm (…) că este vorba despre primii paşi, despre începutul unui proces de normalizare’, a declarat marţi pentru presă un responsabil israelian de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Israelul, care a semnat tratate de pace cu Egiptul în 1979 şi cu Iordania în 1994, şi-a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein în 2020 în cadrul ‘Acordurilor Abraham’ şi speră să adauge Arabia Saudită pe această listă.

În contextul unei unde verzi israeliene date retrocedării insuliţelor Tiran şi Sanafir, Arabia Saudită ar putea permite unor avioane israeliene să-i survoleze spaţiul aerian, şi chiar curse charter între cele două ţări pentru a le facilita pelerinajul la Mecca musulmanilor din Israel, au sugerat înalţi responsabili, fără a confirma aceste măsuri, adaugă AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite